Novosti
PRIOPĆENJE MINISTARSTVA OBRANE

Vojnikinja iz Vukovarsko-srijemske županije smrtno stradala
Objavljeno 19. srpnja, 2021.

Pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) s područja Vukovarsko-srijemske županije u ponedjeljak je smrtno stradala izvan službe, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Istaknuto je da je kriminalističko istraživanje u tijeku, te da djelatnici policije, Vojne policije i nadležnoga Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja.

Zbog nesretnog događaja sućut obitelji preminule pripadnice uputili su ministar obrane s djelatnicima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Nakon nekoliko slučajeva smrti pripadnika OSRH u kratkome roku, MORH je objavio odvojeno priopćenje u kojemu ističe kako su u postrojbama OSRH raspoređeni vojni psiholozi čija je primarna zadaća pružanje psihološke potpore i kojima se pripadnici OSRH mogu u bilo kojem trenutku javiti.

Navedeno je kako su isto tako, psiholozi i zapovjednici u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Iz MORH-a posebno napominju kako se za prijem u djelatnu vojnu službu provodi psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obvezni svake tri godine. Naglašavaju kako su djelatne vojne osobe, uz dostupnu psihološku pomoć, obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi i psihološko testiranje. Prevencija izvanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u OSRH.

Istaknuto je kako ove 2021. "svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u OSRH, odnosno, izvan službe".

"Od početka pandemije bolesti covid-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnoga zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju", istaknuto je u MORH-ovu priopćenju, uz napomenu kako vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo RH po broju samoubojstava 2020. kada je u ukupnoj populaciji zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14 samoubojstava na sto tisuća stanovnika, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26 na sto tisuća stanovnika. H

Možda ste propustili...

ISPUNJENI SVI UVJETI

Bez viza u SAD do kraja godine

SURADNJA HRVATSKIH I SLOVENSKIH TVRTKI

Konzorcij iz područja obrane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 1.373 NOVA SLUČAJA ZARAZE SARS-COV-2, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ 72, u VSŽ 36 novih pozitivnih

2

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja

3

PENAVINO POLITIČKO NEODRASTANJE

Vukovar kao oruđe ostvarenja osobnih ambicija i interesa