Svijet
BISERA TURKOVIĆ:

Vulinove izjave dokaz su da je Srbija prijetnja stabilnosti BiH i regije
Objavljeno 20. srpnja, 2021.

Šefica diplomacije BiH Bisera Turković ocijenila je u ponedjeljak uznemirujućim i opasnim izjave srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina koji je otvoreno pozvao na ujedinjenje svih Srba te je rekla da će na to upozoriti međunarodnu zajednicu.

Turković je u objavi na društvenim mrežama pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od izjava svog ministra koji je u nedjelju pozvao na "ujedinjenje srpskog svijeta".

"Ukoliko (Vučić) to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i službena politika Srbije rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te da ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji", navela je šefica bosanskohercegovačke diplomacije.

Vulin je na jednom stranačkom skupu proteklog vikenda otvoreno pozvao na objedinjavanje "srpskog svijeta" promovirajući zamisli o tome da među Srbima ne bi trebalo biti državnih granica.

"Da bi 'srpski svijet' nastao, Srbija mora biti ekonomski uspješna, dobro vođena, imati vojsku koja je u stanju sačuvati i nju i Srbe gdje god živjeli. Da bismo sačuvali takvu Srbiju moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi", kazao je Vulin na skupu kojemu je nazočio i srbijanski predsjednik.

On se nije ni na koji način ogradio od stajališta svog ministra nego ga je pohvalio kao "branitelja Srbije".

Turković je poručila kako Vulinova izjava kojom je jasno rekao da ujedinjenje Srba znači "jedinstvenu državu" predstavlja flagrantno kršenje Daytonskog sporazuma, destabiliziranje cijele regije zapadnog Balkana i "zloslutnu prijetnja građanima Bosne i Hercegovine koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida".

Dodala je kako ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose s BiH odnosno kako su Vulinove izjave najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije europskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.

"Bosna i Hercegovina će o Vulinovim izjavama službeno upoznati sve države koje su jamci Daytonskog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC)", najavila je Turković. (Hina)

Vučić: Službena politika je nepovredivost granica Srbije, a ne tuđe granice

Službena politika je da su granice Srbije nepovredive, a Beograd se ne bavi tuđim granicama, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući kritike u regiji poslije izjave ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina o stvaranju "srpskog svijeta".

Vulin je ranije rekao da "srpski svijet" vidi kao jedan "politički i državni prostor", koji se treba ostvari "apsolutno mirno, bez ispaljenog metka", te da ne zna koliko će trebati vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, ali je preduvjet za kreiranje političkog jedinstva „u političkom smislu“ da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

Iz vrha vlasti Bosne i Hercegovine predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvali su da se ogradi od Vulinovih izjava, Priština drži da su te poruke "oslikavaju politiku službenog Beograda" dok je iz Crne Gore stigla potpora prosrpske Demokratske fronte (DF).

Komentirajuću kritike upućene Vulinu iz zemalja u regiji Vučić je ocijenio kako "nije u pitanju hajka na Vulina" već na njega i na Srbiju.

"Svaki put kažu 'to su Vučić i Srbija' jer moraju u Srbiji naći krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je službena politika Srbije - da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo čuvati svoje i na jasan i nedvojben način pokazati šta je naša politika", rekao je Vučić za televiziju Pink u Bruxellesu poslije današnjeg nastavka dijaloga s predstavnicima vlasti u Prištini započetog 15. lipnja.

Na upit kako komentira tvrdnje da Vulinove izjave nose fašističke poruke, Vučić je podsjetio da su to bile ocjene na stranačkom skupu i da se u komentarima tih ocjena "od Srba lako prave fašisti, a od svih drugih prijatelji".

Šefica diplomacije BiH Bisera Turković poručila je poslije Vulinove izjave kako se Vučić odmah treba ograditi od tih stajališta jer bi, u suprotnom, značilo da je njegova i službena politika Srbije, rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji.

Vulin je, reagirajući priopćenjem na ocjene Bisere Turković rekao kako je u svojoj izjavi rekao "da će se Srbi ujediniti mirno, bez i jednog metka kada se za to steknu uvjeti".

"Ako su mogli Njjemci, zašto ne bi mogli i Srbi, ili ste vi i protiv ujedinjene Njemačke?", upitao je Vulin ministricu vanjskih poslova BiH.

Šef Kluba zastupnika Stranka demokratske akcije u parlamentu BiH Adil Osmanović Vulinovu izjavu o "srpskom svijetu" nazvao je drugim imenom za "Veliku Srbiju" i idejom koja je analogna nacističkoj ideji "životnog prostora".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE NAPETOSTI IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE

"Gdje Vučić brani Srbe, više ih nema"

2

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA:

Rusi odgovorni za smrt bivšeg špijuna

3

USKORO PRVA ISPORUKA JEDNODOZNIH CJEPIVA

U BiH velika smrtnost