Dome slatki dome
VRT ŠTO, KAKO I KADA TREBA SIJATI

Različito začinsko bilje ima različite zahtjeve pri uzgoju
Objavljeno 15. srpnja, 2021.
Potrebno je znati razlikovati jednogodišnje i dvogodišnje vrste te trajne grmove

Ako želite imati povrtnjak sa začinskim biljem, potrebno je znati razliku između jednogodišnjih i dvogodišnjih vrsta te trajnih grmova. Kratkoživuće začinsko bilje sije se svake godine iznova, dugovječno ostaje više godina na istom mjestu. U povrtnjaku sa začinskim biljem mora se vrlo oprezno gnojiti jer su mnoge začinske biljke prvobitno bile udomaćene na sunčanim obroncima stijena oko Sredozemnog mora. Zato bolje uspijevaju na siromašnim tlima.Možda najpopularniji, bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka koja može dosegnuti visinu od 80 cm. Stabljika je uspravna, a listovi jajasti, oštra vrha. Veličina se listova povećava od vrha stabljike prema njezinu podnožju. Cvjetovi bosiljka su sitni i bijeli, smješteni na gornjem dijelu biljke. Korijen je osrednje razvijen, ali je razgranat te raste relativno plitko, do 40 cm dubine. Sjeme zadržava klijavost četiri-pet godina, a niknut će nakon 7 - 14 dana. Bosiljak je kultura koja uspijeva u umjereno toploj klimi. Optimalna temperatura za klijanje bosiljka je od 18 do 20 °C, iako će proklijati i pri minimalnoj temperaturi od 12 °C. Budući da je korijen biljke plitak, bosiljak zahtijeva relativno veliku količinu vlage, a osobito mu je potrebna vlaga u stadiju klijanja, nicanja, izbijanja izbojaka i pupanja. Kako se radi o jednogodišnjoj kulturi, preporuka ga je vratiti na isto mjesto svake druge, treće godine, a najbolji predusjev su leguminoze. Treba imati na umu da je jako osjetljiv na ostatke herbicida u tlu. Vegetacijsko razdoblje bosiljka traje od 170 do 180 dana ako je uzgojen kao sadnica. Cvatnja počinje sredinom lipnja i traje dva mjeseca.

Kim može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. Korijen je promjera 1,5 - 2 cm, prodire duboko u tlo, crvenosmeđe je boje, a na presjeku bijel. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 - 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvjetovi su u štitastim cvatovima i bijele do bljedoružičaste boje. Cvate 25 do 30 dana tijekom svibnja, a plodovi dozru krajem kolovoza, početkom rujna i lako se osipaju. Kim nije osjetljiv na temperaturu ni u kojem stadiju razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7- 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 - 20 °C. Mnogo je osjetljiviji na svjetlo. Ako u prvoj godini nema dovoljno svjetla, u drugoj godini neće oblikovati cvjetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padalina potrebno pri stvaranju cvjetnih stabljika i pri oplodnji. Najbolje uspijeva na vlažnim i toplim tlima.

Kopar raste polako i ponekad svojim nedokučivim držanjem "primadone" povrtlaru otežava život. Ima zeljastu stabljiku te, ovisno o uvjetima u okolišu, dosegne visinu od 40 do 150 cm. Listovi su zeleni i formiraju rozetu. Korijen kopra je odebljao i slabo raščlanjen, a u tlu raste do najviše 20 cm. Svaka grana završava štitastim cvatom promjera 15 - 20 cm, koji je karakterističan za tu porodicu, po kojem je i dobila ime. Cvatovi se sastoje od narančastih cvjetića. Plodovi kopra dugi su 5 mm, široki 3-4 mm i promjera 0,5-1 mm. Nema velike zahtjeve glede vode te je samo u fazi klijanja i nicanja osjetljiv na nedostatak vlage. Budući da se radi o biljci kratke vegetacije, plodored je jednostavan. Kopar ima okus sličan kimu. U prehrani se mogu upotrebljavati i listovi i sjemenke.

Origano (mravinac) ima ružičastopurpurne cvjetove i veliki je ljubitelj topline i svjetla. Tlo mora biti vrlo propusno i siromašno. Korijen prodire do 60 cm duboko pa gnojidba nije potrebna. Toplina i sunce povećavaju otpornost biljke prema štetnicima, a raste i sadržaj aromatičnih tvari. Origano odbija mrave i štetnike s kupusnjača, krumpira, komorača i drugog povrtnog bilja. Od travnja se može sijati u vrtu, na razmak od 20 x 25 cm. Sjeme klija samo ako je bilo izloženo djelovanju hladnoće, pa se ostavlja da prezimi na hladnom. Biljka se poslije može jednostavno razmnožavati korijenovim izdancima i reznicama. Za vrijeme cvatnje beru se gornje mladice i postrani izboji. Visina biljke je 25 - 50 cm. Oprezno se suši i sprema u dobro zatvorene posude, gdje dugo zadržava jak začinski okus.Jasminka Knežević
Vrt
ŠTO, KAKO I

KADA TREBA SIJATI

Mora se vrlo oprezno gnojiti jer su mnoge začinske biljke prvobitno bile udomaćene na siromašnim tlima

Mažuranu za rast treba toplo mjesto
Ovaj aromatični grm uzgaja se kao jednogodišnja biljka. Raste na toplim mjestima i osjetljiv je na mraz. Uzgaja se na sunčanom i umjereno vlažnom mjestu. Odgovaraju mu vapnenasta, hranjiva i razrahljena tla. Gnoji se zrelim kompostom. Sadnice posađene u ranu jesen u cvjetne lončiće drže se na svijetlom prozoru i cijele će zime davati zelenilo, a u proljeće se koriste za sadnju u vrtu.

Korijandar ima više karotena od mrkve
Snažna jednogodišnja biljka čiji okrugli plodovi imaju ugodan miris. Sadrži puno bjelančevina, minerala, vitamina C i tri-četiri puta više karotina u usporedbi s mrkvom. Odgovaraju mu topla, vrlo svijetla i suha staništa. Tlo može biti siromašno, no mora biti propusno i bogato mineralima. Sije se izravno na gredicu ili se uzgajaju sadnice u lončićima. Zalijeva se umjereno. Plodovi sadržavaju do 30 posto eteričnih ulja, a prije mljevenja lagano se preprže.

Komorač jako voli ljeto i zrije u listopadu
Moguće ga je uzgajati uz druge vrste povrća, osim s drugim štitarkama (mrkva, peršin). Odgovara mu toplo mjesto, posebice s dugim i toplim ljetom. Traži dobro obrađeno hranjivo tlo koje u jesen treba gnojiti stajskim gnojem. Sije se izravno na gredicu. Plodovi se beru od rujna do pojave prvih mrazova. Većina plodova dozrijeva u listopadu, tada se bere cijela biljka. Osušeni plodovi čuvaju se u dobro zatvorenoj posudi.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANOVANJE EFEKTNO UREĐENJE OKUĆNICE

Vrtni rubnjaci su dekorativan element

2

SUHA GRADNJA

Dobro rješenje za adaptaciju

3

UČINKOVITI KUĆANSKI UREĐAJI

Uz nove uređaje možemo smanjiti mnoge troškove