Regija
U SDF ŽETELICAMA SU ZADOVOLJNI

Kombajni opet traženi, otvaraju se nova tržišta
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Trenutačno je potražnja povećana, ali na skladištu već imaju gotovih proizvoda i spremni su ih vrlo brzo isporučiti kupcima
ŽUPANJA - Iako je u prošloj godini zbog pandemije koronavirusa proizvodnja kombajna smanjena za čak 35 posto, a zbog velike neizvjesnosti ni očekivanja za 2021. nisu bila ohrabrujuća i strahovalo se da će pad biti nastavljen, situacija se u Same Deutz Fahr Žetelicama poboljšala, a vjetar u leđa dala su nova tržišta koja su se otvorila početkom godine.

Prije pregleda poslovanja za 2021. generalni direktor Damir Kobaš osvrnuo se na prošlu godinu, ocijenivši je vrlo izazovnom, s obzirom na novonastale okolnosti.

– Zbog pojave pandemije koronavirusa, koja je u punom jeku bila od travnja do lipnja, najveći pad prodaje dogodio nam se upravo u tom razdoblju, kada nam je inače najveća potražnja za kombajnima i naša najveća sezona prodaje. Unatoč svim problemima i očekivanjima koje smo tada imali, prošlu godinu završili smo s nešto manje od 200 prodanih kombajna, čime smo, s obzirom na situaciju i nimalo optimistične prognoze, vrlo zadovoljni – ističe Kobaš.

Naime, nakon ljeta pa do kraja godine tržište se počelo polako oporavljati. Prvotni plan za 2020. godinu bio je prodaja oko 250 kombajna, ali je zbog recesije na tržištu poljomehanizacije i koronavirusa potražnja kupaca smanjena.

Iznimno je važno što nije došlo do pada zaposlenosti, sve su radnike zadržali, a zaposlen je i određen broj sezonaca.Prilikom nedavnog posjeta tvornici ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je kako je Vlada RH mjerama pomogla SDF Žetelice s više od dva milijuna kuna, kao i područje grada Županje, gdje je uloženo više od 16 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta.Na početku ove godine, napominje Kobaš, u proizvodnju su ušli dosta konzervativnije, jer nisu znali što ih očekuje, ali kako je vrijeme odmicalo, pokazalo se da će ova godina biti bolja nego prošla.

– Povećala se potražnja na tržištu, a dosta je važan faktor što su cijene zrna, mlijeka i mesa dosta dobre, što u velikoj mjeri utječe na potražnju za poljoprivrednom mehanizacijom – objasnio je.

Kao dobra tržišta u ovoj godini ističe Hrvatsku, Poljsku i Španjolsku. Smatra kako će razvijanjem visokosofisticiranog kombajna spremnog za prodaju izvan europskog tržišta Same Deutz Fahr Žetelice nastaviti svoje pozitivno poslovanje.

Lani su, naime, razvili novi kombajn, C7 s euro IIIA motorom, koji je jedan od njihovih najvećih kombajna, a njegov je motor predviđen za prodaju na izvaneuropskim tržištima. Time su si otvorili dodatna tržišta, kao što su Ukrajina i Kazahtstan. U ovoj su godini do sada prodali oko 15 kombajna i očekuju da će ondje imati trend rasta.

– Zbog zahtjevnosti proizvoda i zahtjeva kupaca i nadalje nam je cilj zadržati visok stupanj kvalitete i stoga dosta ulažemo u kvalitetu završnog proizvoda. Smatramo da jedino kvalitetnim proizvodom možemo zadržati postojeće kupce i pronaći nove – zaključuje Kobaš.

Marija Lešić Omerović
PLAN JE U 2021. PRODATI 200 KOMBAJNA
Trenutačni plan prodaje za ovu godinu je 200 kombajna i generalni direktor Damir Kobaš uvjeren je da će ga i ostvariti. Potrebe proizvodnje za sada uspijevaju zadovoljiti sa stalno zaposlenim radnicima. “Trenutno proizvodimo nešto manje od jednog kombajna dnevno. I očekujemo da ćemo se zadržati na toj razini proizvodnje do kraja godine. U ovom trenutku imamo povećanu potražnju, ali na vrijeme smo počeli proizvodnju, na početku godine, pa na skladištu već imamo gotovih proizvoda. Zbog toga smo spremni brzo isporučiti kombajn”, ističe.

Damir Kobaš

generalni direktor

Bitno je što se povećala potražnja na tržištu. Dosta je važan faktor što su cijene zrna, mlijeka i mesa dosta dobre, što u velikoj mjeri utječe na potržanju za poljoprivrednom mehanizacijom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana