Mozaik
NOVO PROMETNO PRAVILO U PARIZU

I motoristi od siječnja moraju plaćati parking
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Veći gradovi na zapadu Europe krenuli su u borbu protiv cestovnih zagađivača okoliša. Prvo su na udar došli dizelaši koji ne zadovoljavaju euronormu, a nakon toga ograničenja su se proširila i na druga vozila, prije svega automobila s unutarnjim sagorijevanjem, uključujući i benzin. Jedan od najažurnijih gradova po tom pitanju je francuska metropola. Pariške vlasti nisu se usmjerile samo na automobile, kamione i autobuse, naime, od sljedeće godine Pariz će tražiti i od motorista da plaćaju parking, što je pokušaj gradskih vlasti da smanji buku i zagađenje.

Od siječnja vozači motocikala koji ne stanuju u tim zonama morat će plaćati tri eura na sat (gotovo 23 kune), kako bi parkirali u 11 gradskih četvrti u središtu francuskog glavnog grada, a dva eura u okolnim gradskim četvrtima, objavilo je gradsko vijeće u priopćenju. Trošak je upola manji od novih cijena parkiranja za automobile. S druge strane električni motocikli mogu se parkirati besplatno, a ljudi koji žive u francuskoj prijestolnici mogu platiti i godišnju kartu za motocikle od 22,50 eura. "Veliki dio pariškog stanovništva snažno želi ova nova pravila", rekao je zamjenik gradonačelnice David Belliard za dnevni list Le Parisien, kazavši da će to potaknuti ljude da kupuju čistija vozila koja proizvode manje buke.

Plan je dio strategije smanjivanja broja parkirnih mjesta u Parizu kako bi se taj prostor iskoristio za biciklističke staze, parkove i terase. Njime se želi smanjiti i zagušenje prometa te zagađenje. H
23

kune stoji sat parkinga za motocikle u širem središtu Pariza

Možda ste propustili...

NALIČJE NAJVEĆEG SPORTSKOG NATJECANJA NA SVIJETU

Olimpijski skandali: Droga, podmetanja, bojkoti, suspenzije...

NA FESTIVALU U CANNESU

"Pseća palma" za pse Tilde Swinton

HRVATSKA FUNK DELEGACIJA SUOL BADER, DJ WERFT I DJ PIPS

Ova glazba može rasplesati ljude od sedam do 77 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana