Učionica
OTVORENI ČETVRTAK

Pića kroz povijest – od egipatskog piva do gusarskog ruma
Objavljeno 18. lipnja, 2021.

U četvrtak, 29. travnja 2021. dr. sc. Dinko Župan održao je sedmo predavanje u sklopu devetog ciklusa Otvorenog četvrtka u organizaciji osječkog Filozofskog fakulteta. Predavanje naslovljeno “Pitka povijest svijeta” održano je putem Zooma. Događanju je nazočilo 30-ak posjetitelja koji su se nakon predavanja uključili u raspravu. Predavač je predstavio povijesni razvoja nekoliko pića – piva, vina, ruma, kave, čaja i Coca-Cole. Pritom je objasnio na koji su način navedena pića odražavala društveno-politička kretanja u određenim zajednicama od staroga vijeka do 19. i 20. stoljeća. Istaknuo je važnost piva za mezopotamijske civilizacije kao i činjenicu da čak i Ep o Gilgamešu spominje to alkoholno piće. Župan se osvrnuo i na proizvodnju vina u staroj Grčkoj, napomenuvši da je Grcima uzgoj vinove loze bio dvadeset puta isplativiji od uzgoja žita. Nekoliko je riječi posvetio srednjovjekovnim alkemičarima koji su se bavili destilacijom oštrih pića (aqua vitae), a objasnio je i kako je rum postao najpoznatije mornarsko piće. Rekonstruirajući širenje običaja ispijanja kave u ranom novom vijeku, predavač je ilustrirao pojavu i važnost kavana za europsko društvo. Opisao je poveznicu između popularizacije čaja i engleskog imperijalizma kao i izum Coca-Cole. Kako je naveo, tijekom Drugog svjetskog rata otvoreno je 60-ak vojnih pogona za punjenje tog gaziranog pića diljem svijeta pri čemu je posluženo oko deset milijardi boca. Po završetku predavanja povela se zanimljiva rasprava o starim osječkim gostionicama kao okupljalištima radnika, viktorijanskoj naklonjenosti čaju, suvremenom problemu dostupnosti pitke vode i drugim temama. Kao sljedeće događanje u sklopu programa Otvorenog četvrtka najavljeno je predavanje “Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji” (prof. dr. sc. Sanjica Faletar Tanacković i prof. dr. sc. Kornelija Petr Balog) koje će biti održano 27. svibnja.



Sveučilišni glasnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike