Kultura
UZ POTPORU HRVATSKE POŠTANSKE BANKE

Koncert Zagrebačkih solista na osječkom trgu u sklopu turneje "Doživi harmoniju"
Objavljeno 14. lipnja, 2021.

Prvi u nizu besplatnih minikoncerata u sklopu turneje "Doživi harmoniju", Zagrebački su solisti održali jučer na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Kultni komorni gudački ansambl posljednjih je godina u našem glavnom gradu održao niz besplatnih nastupa kao dar građanima, a uz potporu Hrvatske poštanske banke koja obilježava trideset godina postojanja, sada nastupa i za građane diljem Hrvatske.Ovaj jedinstveni nedjeljni događaj, prepun vrsnog muziciranja jedanaesteročlanog ansambla, oduševio je sve one koji su se oko podneva zatekli na glavnom osječkom trgu. Okupljeni su imali priliku uživati u zvucima violina, viola, violončela i kontrabasa, odnosno u nadahnutim izvedbama poznatih skladbi kao što su "Jabuke i trešnje", "Por una Cabeza" (tango iz filma "Miris žene"), "Strangers in the Night", "Libertango" i "Ta tvoja ruka mala" te u nekoliko stavaka "Simfonije br. 3 u D-duru" Luke Sorkočevića i Mozartova "Divertimenta u F-duru".

- Budući da je riječ o koncertu za građanstvo koje se našlo na trgu, i koje možda baš i ne posjećuje često koncertne dvorane, malo smo prilagodili naš program, izmijenivši ga u odnosu na neki najozbiljniji program klasične glazbe. Minikoncertima na Cvjetnom trgu, Dolcu, Zoološkom vrtu i drugim lokacijama u Zagrebu približili smo klasičnu glazbu sugrađanima, i iznimno smo sretni što, uz pomoć Hrvatske poštanske banke, to sada imamo priliku činiti i diljem Hrvatske. I ovim putem čestitamo Hrvatskoj poštanskoj banci veliku obljetnicu, počašćeni što su među mnogim sjajnim domaćim izvođačima izabrali upravo naš ansambl kako bi svoj jubilej proslavili s građanima - rekao je violinist i predsjednik Upravnog vijeća ansambla Zagrebački solisti, Krunoslav Marić te dodao da se nada kako će Zagrebački solisti s nešto ozbiljnijim programom klasične glazbe najesen nastupiti u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

U gotovo sedam desetljeća djelovanja Zagrebački su solisti snimili više od sedamdeset nosača zvuka. Održali su više od četiri tisuće koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama (Tchaikovsky Concert Hall, Sydney Opera House, Teatro Real, Royal Festival Hall, Wiener Musikverein, Carnegie Hall...). Ako im vremenski uvjeti i druge prilike to dopuste, u sklopu turneje "Doživi harmoniju" ovaj višestruko nagrađivani ansambl zasvirat će i na frekventnim gradskim lokacijama u Splitu, Rijeci, Varaždinu i Zagrebu. D.Miklić nMožda ste propustili...

KOMORNI SASTAV DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA UZ VIOLINISTICU EVU ŠULIĆ

Izvode djela Dešpalja, Piazzolle i Šoštakoviča

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KREATORICE MAŠA UDOVIČIĆ I MIRELA IVANKOVIĆ BIELEN

Kreativni suveniri s animacijama

2

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Plesna predstava "Lulu" izazvala ovacije publike

3

MINISTRICA IZRAZILA SUĆUT

Martinović je bio knez od glumaca