Osijek
EKOINDUSTRIJSKA ZONA NEMETIN

Radovi na odvodnji oborinskih voda se približavaju kraju
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Ovime potičemo gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta, rekao je gradonačelnik Osijeka

Gradonačelnik Ivan Radić obišao je u petak sa suradnicima završne radove na odvodnji oborinskih voda Ekoindustrijske zone Nemetin, čime će biti ispunjen i posljednji preduvjet za ishođenje građevinskih dozvola na tom prostoru. Radovi su započeli u prosincu 2019. godine, odvijali su se u dvije faze, a očekivani završetak je 30. lipnja ove godine. Vrijednost cijelog projekta izgradnje oborinske odvodnje iznosi 19.739.771 kunu, od čega je četiri milijuna sufinancirano iz fondova Europske unije.Izgradnja Ekoindustrijske zone Nemetin započela je 2012. godine, i posljednja faza u realizaciji tog velikog projekta upravo je izgradnja oborinske odvodnje za cjelokupnu zonu. Kanali su dužine šest kilometara, a osim njih izgrađeno je i osam prijelaza, od kojih dva preko državnih cesta za Vukovar i Erdut.

- Ovime potičemo gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta. Ovdje se nalazi i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, kao i mnogobrojni drugi projekti koji su također u izgradnji. Prva zona je gotovo rasprodana, ostala je još samo jedna od 25 parcela, a već je u tijeku parcelizacija druge zone. Smatramo da je za grad Osijek izuzetno bitno podizanje gospodarstva, a kako bismo stvorili sve preduvjete za to, morali smo riješiti i oborinsku odvodnju - rekao je gradonačelnik Radić.

U Industrijskoj zoni Nemetin trenutno se nalazi 14 tvrtki u kojima je oko 200 zaposlenih, a otvaranjem Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće taj će broj značajno porasti. Razlog tomu je i vrlo dobar program poticaja, zbog čega u gradskoj upravi vjeruju da će i druga zona vrlo brzo biti popunjana.

- Zona je otvorena 2014. kada je napravljen i program poticaja, gdje investitori dobivaju pravo građenja, ali uz obvezu da svoje objekte izgrade u roku od dvije godine, nakon čega besplatno dobivaju zemljište. U međuvremenu ih zakup košta jednu kunu godišnje, tako da je to vrlo stimulativno za investitore, dok se gradska uprava na taj način osigurava da će investitori u zadanom roku završiti svoje objekte jer prije se događalo da investitori kupe zemljište i da na njemu ne grade godinama - rekao je Srećko Kukić, viši savjetnik specijalist u Upravnom odjelu za programe Europske unije.

Ivan Alilović

rasprodano
OSTALA JE SAMO JEDNA PARCELA
PRVA ZELENA INDUSTRIJSKA ZONA U RH
Ekoindustrijska zona Nemetin prva je zelena industrijska zona u Hrvatskoj i namijenjena je prvenstveno srednjim i velikim poduzetnicima za proizvodne kapacitete prerađivačke industrije i veće industrijske pogone koji trebaju značajnije površine i/ili blizinu pročišćivača vode. S više od 100 hektara površine pripada u red velikih industrijskih zona, opremljena je kompletnom infrastrukturom: prometnicama, odvodnjom sanitarne i oborinske vode, javnom rasvjetom, vodoopskrbom, plinoopskrbom, elektroenergijom i telefonijom, a u planu je i izgradnja bioplinskog postrojenje koje će opskrbljivati zonu toplinskom energijom po povoljnim uvjetima.
Možda ste propustili...

UPRAVO PROLAZI VELIKI VODENI VAL DUNAVA

Očekuje se aktivacija larvi komaraca, počinje tretiranje

U ČEPINSKOJ KNJIŽNICI U ČETVRTAK

Besplatna predstava za djecu

OLAKŠAN PRISTUP POTVRDAMA

Po COVID potvrdu i u Ljekarne Srce

Najčitanije iz rubrike