Osijek
PROJEKT "DAN BEZVEZE" U OŠ TIN UJEVIĆ

Učenici provodili aktivnosti bez tehnologije
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Nakon što je u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi učiteljica informatike osmislila projekt "Dan BezVeze", istovjetan je održan i u osječkoj Osnovnoj školi Tin Ujević. Cilj projekta je potaknuti djecu na aktivnosti bez interneta, odnosno mobitela, računala i drugih uređaja, i to nakon nastave na daljinu, a za vrijeme koje su učenici nužno bili "osuđeni" na internet. Učenici, kako nižih tako i viših razreda, u "Tinki" su ga itekako dobro prihvatili.

- Ideja projekta je da djeca jedan dan/jedan sat provedu bez interneta i tehnologije kako bi se podigla svijest o tome da i tehnologija i internet imaju negativne strane te da se treba pripaziti, jer je tanka granica između ovisnosti i normalnih razmjera korištenja. Aktivnosti treba osmisliti tako da budu odrađene na starinski način i da uključuju što više igre, kretanja, zabave, razgovora. Bilo je zanimljivo čuti da su neki rekli kako godinama idu u isti razred, a nisu toliko razgovarali kao tijekom projekta – ispričala je voditeljica projekta u Osijeku i nastavnica informatike Magdalena Pišćak, dodajući da su svi nastavnici, odnosno razrednici sa svojim razredima provodili "Dan BezVeze" u sklopu svojih nastavnih sati. To su učinili i učenici 3.b razreda koji su u dvorištu škole u četvrtak priredili pravo natjecanje u starinskim igrama.

- Imali smo vožnje spretnosti na biciklu, povlačenje konopca, skakanje u vreći, a sve u suradnji s roditeljima koji su ondje navijali kao na pravome natjecanju. Naime, čak i devetogodišnjaci nerijetko dosta vremena provode na mobitelima, a ovo su natjecanje odlično prihvatili i srčano sudjelovali, a naposljetku bili i nagrađeni putem brojnih sponzora - ispričala je učiteljica Ljerka Vugerniček Surla, i sama ugodno iznenađena suradnjom roditelja, ali i želji učenika da umjesto na internetu dan provode u druženju i zabavi.

I ostali su nastavnici, u okviru svojih sati i mogućnosti, na razne načine nastojali učenike odvojiti od interneta i priuštiti im nastavu kakvu su, primjerice, imali njihovi roditelji. Učiteljica razredne nastave Snježana Udarević svoje je prvašiće, pak, odvela na Bajer gdje su crtali, učili i, što je najvažnije, postigli su cilj, odnosno boravili na svježem zraku bez ikakvoga dodira s tehnologijom. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike