Mozaik
U GALERIJI GRADSKOG KAZALIŠTA JOZA IVAKIĆ

U Vinkovcima otvorena izložba anđela autora Ive Pervana
Objavljeno 12. lipnja, 2021.
U galeriji vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić otvorena je izložba poznatog splitskog fotografa i umjetnika Ive Pervana, koji je, putujući Hrvatskom i Europom, snimao - anđele. Tako Vinkovčani na ovoj izložbi mogu vidjeti slike anđela iz hrvatskih i europskih katedrala, a tu su i Chagallov anđeo, anđeli hrvatskog slikara Ivana Rangera te najstariji, onaj iz crkve sv. Sofije iz vremena prije crkvenog raskola i još puno toga. Skulpture i slike anđela prikazane na izloženim Pervanovim fotografijama u različitim su materijalima i tehnikama izrade i iz različitih su stilskih razdoblja. Pažljivom oku neće promaknuti pojedini anđeli koji su inače veličine samo 2-3 centimetra, a na Pervanovim su slikama prikazani u mjerilu 100×70 cm zahvaljujući posebnoj tehnici, odnosno opremi za zumiranje, kojom je postignuta zavidna duljina od 24.000 milimetara. Na taj način posjetitelji ove izložbe prvi put mogu doista vidjeti neke od anđela koji su u prirodi, odnosno u javnim prostorima, primjerice na jako visokim katedralama, teško vidljivi golim okom, pa tako i nedostupni najvećem dijelu javnosti.

Izložba materijaliziranih anđela nosi univerzalnu poruku uzvišenosti, blagosti, ljepote, nade i povezanosti, svega što simboliziraju ova božanski nevidljiva stvorenja.

- Anđeli su tu oko nas, a ja vjerujem u sve što je dobro, pa tako i u ova mala stvorenja koja su nastajala u razdoblju od pet godina - rekao je na otvorenju autor Ivo Pervan. Izložbu su organizirali vinkovački ogranak Matice hrvatske, Prokultura - Opservatorij kulturnih politika iz Splita i domaćin, Gradsko kazalište Joza Ivakić. M.Flego


To su slike anđela iz hrvatskih i europskih katedrala, a tu su i Chagallov anđeo, anđeli Ivana Rangera itd.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTVRĐEN JOŠ JEDAN IZVOĐAČ

Hinds 2022. premijerno u Hrvatskoj na INmusicu

2

PRVI TRAILER ZA NOVI BIOGRAFSKI FILM "KING RICHARD"

Will Smith glumi oca Venus i Serene

3

OVE GODINE 27. IZDANJE

Hrvatskih sedam filmova na Sarajevo Film Festivalu