Sport
OTVARANJE 16. IZDANJA EURA U RIMU

Godinu dana kasnije: Euro kakav nismo doživjeli
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Navijačke strasti sigurno neće biti kao prije zbog smanjenih kapaciteta, ali i epidemioloških mjera u zemljama domaćina

Utakmicom između Turske i Italije u Rimu u petak u 21 sat počinje 16. izdanje Europskog nogometnog prvenstva. Drugi je to Euro po sustavu s 24 reprezentacije (podijeljenih u šest skupina), no ostat će zapamćen po brojnim drugim neuobičajenim okolnostima u odnosu na prethodna.Prvi je, naravno, činjenica da se igra u neparnoj godini zbog dobro poznate situacije s pandemijom koronavirusa. Euro je bio tek jedno od brojnih velikih međunarodnih sportskih natjecanja koja su lani prisilno pomijenila termin. Epidemiološka slika nije idealna ni ove godine, no ipak se stvari polako kreću nabolje, zaslugom i cjepiva, pa utakmice u idućih mjesec dana ipak neće biti igrane pred sablasno praznim tribinama, kao što je to uglavnom bio slučaj proteklih godinu i više dana. Stadioni neće biti ispunjeni, no gledatelja i njihova bodrenja će biti, od 20 posto kapaciteta (München) do punog kapaciteta (Budimpešta).

Bez krcatih tribina


Upravo je stav UEFA-e da se Euro odigra pred navijačima i prouzročio da su dva grada izgubila domaćinstvo, Dublin i Bilbao, jer lokalne vlasti nisu mogle garantirati da će to biti moguće. Ipak, ni krovna europska nogometna reprezentacija nije u cijelosti ostala dosljedna svojim stavovima. Najprije je negirano kako su od gradova domaćina tražene garancije o utakmicama pred navijačima te da je takva odluka isključivo u domeni lokalnih vlasti, a zatim im je UEFA dopustila i prilično široke ovlasti u procjeni potencijalnih rizika širenja zaraze u slučaju pozitivnih nalaza unutar reprezentacije i mjerama protiv toga. Najbolji primjer za to je Škotska, kod koje je obvezna karantena za cijelu momčad makar u slučaju samo jednog pozitivnog člana. Jasno je stoga da su i Češka i Hrvatska stoga odustale od davno dogovorenih kampova te se odlučile za utakmice pripremati u svojim zemljama, a na takav se potez odlučila i većina sudionica Eura. Koronavirus bi mogao i bez "škotskih pravila" krojiti Euro, jer i UEFA je odredila pravila u slučaju pozitivnih nalaza unutar neke reprezentacije. Utakmice se mogu igrati ako ima bar 13 zdravih igrača, moguća je i odgoda na 48 sati, a konačna mjera je 0:3 bez borbe protiv reprezentacije koju je zadesilo širenje virusa.

VAR i pet zamjena


Pandemija je prilično umanjila i navijačku strast. I to ne samo zbog smanjenog kapaciteta nego i mjera koje su navijačima "ubile" svaku volju za putovanjem. Dovoljno je sjetiti se mjera Velike Britanije, koja inozemnim navijačima iz većine zemalja dopušta ulazak tek nakon obvezne desetodnevne karantene i dva testiranja. Neće stoga biti slika kao s prethodnih natjecanja, krcatih ulica i trgova, bar ne u mjeri u kakvoj smo naviknuli. Svemu tome nije pomogla ni "briljantna" ideja bivšeg predsjednika Michela Platinija, o Euru praktički po cijeloj Europi. Umjesto prvobitno predviđenih 13 zemalja i toliko gradova, igra se u 11, što je logistička navijačka mora i u normalna vremena, a kamoli sada.

Prvi put na Euru koristit će se VAR, dopušteno je pet zamjena (u tri termina) i šesta u produžetcima, a kadar je proširen na 26 igrača. Među 24 sudionice dva su debitanta, Finska i Sjeverna Makedonija, branitelj naslova je Portugal, a nakon 51. utakmice, finala 11. srpnja u Londonu, doznat ćemo hoće li na vrhu Europe biti 11. zemlja ili će krunu podići neka od prethodnih deset dobitnica.

Goran Roguljić
16. Euro
igra se u 11 zemalja
Kladioničari najviše vjeruju Francuzima, Englezima i Belgijcima
Aktualni svjetski prvaci Francuzi prvi su favoriti po kladionicama i omjer dobivenog i uloženog na njih je između 4:1 i 4.5:1, odnosno imaju 18,2 posto izgleda za osvajanje naslova prvaka Europe. Odmah do njih nalaze se Englezi (5:1 do 5.5:1) s 15,4 posto šansi za naslov te Belgijci (6:1 do 7:1) s 12,5 posto. Potom dolaze tradicionalne velesile, Talijani i Nijemci (7:1 do 8:1) s 11,1 posto pa Španjolci i Portugalci (8:1 do 9:1) s 10 posto. Nakon njih su Nizozemci (13:1 do 16:1) s 5,9 posto, Danci (25:1 do 28:1, odnosno 3,4 posto), dok je Hrvatska smještena na 10. mjestu liste favorita za naslov (33:1 do 35:1), a izgledi joj se procjenjuju na 2,8 posto. Najmanje šansi daje se Finskoj i S. Makedoniji (500:1), samo 0,2 posto.
Možda ste propustili...

IGOR HODONJ BLIŽE JE UPOZNAO SUPARNIKA BIJELO-PLAVIH U EUROPI

Otišao je u Pogon, pa se u Osijek vratio u - prtljažniku

VATERPOLISTI HRVATSKE PROTIV AUSTRALIJE PO DRUGU POBJEDU

Zaboraviti rekordno otvaranje, danas kreće ozbiljan turnir

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NK OLIMPIJA OSTALA BEZ NAJBOLJEG KLUPSKOG STRIJELCA

Mario Mijatović igrat će pokraj bazena, a u Gradskom vrtu "brusi" i svoj trenerski zanat

2

BJEGUNAC (JOŠ) DRŽI UZDE

Čišćenje mora početi odmah!

3

HRVATSKO FINALE U PAROVIMA

Hrvatska ima i zlatnu i srebrnu medalju!