Osijek
NA BLAGDAN SV. ANTUNA, U NEDJELJU

Bit će čak 12 misa, a sajmeni dio Antunova samo na Trgu Sv. Trojstva
Objavljeno 11. lipnja, 2021.
Ovogodišnje Antunovo pada na nedjelju, 13. lipnja. Blagdan sv. Antuna Padovanskog u Osijeku ima višestoljetnu tradiciju. Svojevrsni je to gradski kirvaj, odnosno crkveno proštenje, koji privlače tisuće ne samo Osječana nego i stanovnika susjednih mjesta.

Kako su izvijestili franjevci, ovogodišnja proslava sv. Antuna u Franjevačkom samostanu i crkvi Svetog Križa, u osječkoj Tvrđi, počinje trodnevnom molitvenom pripravom od 10. do 12. lipnja. Nju predvodi fra Damir Pavić, franjevac iz Sarajeva. Svaki dan molitveni program počinje u 18 sati pobožnošću sv. Antunu, nakon čega slijedi euharistijsko slavlje, a vjernici tijekom ta tri dana imaju priliku i za sakrament pomirenja (svetu ispovijed).

Na sam blagdan sv. Anutna, u nedjelju, 13. lipnja, bit će ukupno 12 misa, u 3, 4, 5, 6, 7:30, 9, 10:30, 12, 16, 18, 19:30 i u 21 sat. Tradicionalni blagoslov djece i ljiljana bit će tijekom svečanog misnog slavlja u samostanskom dvorištu u 18 sati. Također se dodaje da će prilika za sakrament pomirenja biti od 2:30 do 13 sati te od 15 do 21 sat. Kao što se može vidjeti, bit će iskazan velik pastoralni trud, a osječkim franjevcima u ispomoć će doći brojni svećenici iz Osijeka i drugih mjesta.

Osebujno proštenje u Tvrđi privlači svake godine tisuće vjernika i znatiželjnika. Povijesne kronike govore kako je pobožnost sv. Antunu Padovanskom počela još u vrijeme dolaska prvog franjevca u Osijek, prije 334 godine, fra Šimuna iz Bača, koji je u blizini nekadašnje Sulejmanhanove džamije sagradio prvu drvenu crkvicu. O snazi tog kulta govori i činjenica da se franjevačka crkva Sv. Križa kolokvijalno i danas naziva crkvom sv. Antuna iako dotični svetac i crkveni naučitelj ondje ima samo jedan pobočni oltar. Svetog Antuna smatra se zaštitnikom siromašnih, potlačenih, putnika, trudnica, pekara, ribara, onih koji su nešto izgubili, pa čak i kontrarevolucionara.

Prema riječima Zorana Batnožića, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Tvrđa, ove godine će se sajmeni dio svečanosti održati isključivo na Trgu Svetog Trojstva, na ukupno 50 štandova koji će biti raspoređeni uz Muzej Slavonije, Ekonomsku školu, zgradu Rektorata, Arheološkog muzeja i Glazbene škole Franje Kuhača. D.CelingPobožnost sv. Antunu Padovanskom počela je s dolaskom prvog franjevca u Osijek, prije 334 godine
Najčitanije iz rubrike