Novosti
REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA

Potrebno je ukinuti patente za cjepiva
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Europski parlament predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s COVID-19 te rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Zastupnici su istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja) te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, Parlament poziva EU da "žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti". Zastupnici ističu da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također "odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina". Da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0,3 posto doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima jest mehanizam za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Konačno, Parlament traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije, te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače. D.S.R.
11 milijardi doza cjepiva protiv COVID-a potrebno je da bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno
Možda ste propustili...

MILANOVIĆ NA 30. GODIŠNJICI 63. "A" SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE ZNG-A POŽEGA

Vi ste stvarali, drugi su promatrali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života