Novosti
TROŠAK COVID-A 34 MILIJARDE

Marić: Rebalans je vezan ponajprije uz probleme zdravstva
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
Rebalansom se planira povećanje prihoda za 3 milijarde kuna, a rashodi rastu za 9,4 milijarde

Vlada predloženim rebalansom ovogodišnjeg proračuna planira povećanje ukupnih prihoda za tri milijarde kuna, na 150,3 milijarde kuna, dok rashodi rastu za 9,4 milijarde kuna, na 167,4 milijarde kuna. Ministar financija Zdravko Marić rekao je u Saboru kako rebalans nije ponajprije vezan uz bolest COVID-19, nego prije svega uz problematiku zdravstva, odnosno dogovor s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se to rješava preraspodjelama u proračunu.Tako će i najveći dio predloženog povećanja rashoda otići za zdravstvo, za koje se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna, rekao je Marić. Predstavljajući rebalans Saboru rekao je da, uračunaju li se svi troškovi koje je prouzročio koronavirus, već smo na 33, odnosno 34 milijarde kuna.- Postojeće ćemo obveze podmirivati, ali problem su novi dugovi iz mjeseca u mjesec, što stvara dodatni pritisak - rekao je ministar, ponavljajući kako je u zdravstvu nužan značajan iskorak na rashodnoj strani. Dodao je da bi do kraja lipnja dospjele obveze prema veledrogerijama trebale biti svedene na razinu od oko 2,5 milijardi kuna, a krajem travnja iznosile se više od četiri milijarde. Rebalansom se, kaže, osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena, za što je isplaćeno više od 11 milijardi kuna. "Bez obzira na sve, bilo kakvo povećanje poreza nije opcija", izjavio je Marić.

Rebalans osigurava i dodatnih 800 milijuna kuna za plaće državnih i javnih službenika, za koje je od početka godine osnovica povećana za 4 %, a za što u originalnom proračunu nisu osigurana sredstva. U četiri godine Vlada je povećala osnovicu državnih i javnih službenika za 18,4 %, za neke, kao što su obrazovanje i zdravstvo, i za više od 20 %. No dio javnih službi pokrenuo je sudske tužbe, pa ministar poručuje kako "ne može reći da će predviđeno povećanje biti dostatno". Rebalansom je osigurano i dodatnih 250 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata, a Marić najavljuje i programe pomoći nekim sektorima, kao što su industrija događanja, povremeni prijevoz i putničke agencije.

Oporba je bila vrlo kritična prema predloženom rebalansu, tvrdeći da je riječ o "krpanju rupa", dok su zastupnici većine uzvraćali da je on nužan s obzirom na okolnosti. Odgovarajući na pitanje Borisa Lalovca (SDP), Marić je rekao da su samo bolnice krajem veljače imale 4,7 milijardi kuna obveza, zadnji podatak je 4,325 milijardi, od čega su 3,3 milijarde dospjele obveze i na to je stavljen fokus.


Igor Bošnjak/H


ISTI RAST, UDJEL JAVNOG DUGA PADA
I u predloženom rebalansu Vlada je ostala pri projekciji rasta BDP-a u ovoj godini od 5,2 %, a u idućoj 6,7 %. Na prihodnoj strani najviše se povećavaju prihodi od pomoći, za 1,4 milijarde kuna, pri čemu se najveći dio odnosi na prihode iz EU fondova, dok se porezni prihodi i doprinosi povećavaju za 750,9 milijuna kuna (od poreza za 336,7 milijuna kuna, a doprinosa za 414 milijuna kuna). Predloženim rebalansom deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 % BDP-a na 3,8 % (prema ESA 2010). Unatoč tome, očekuje se da će udjel javnog duga u BDP-u s lanjskih 88,7 % pasti na 86,6 %. “Ovakav rebalans i fiskalna politika i dalje nas drži u zoni financijske i fiskalne sigurnosti. Naša je odgovornost držati se i dalje u tome”, kazao je Marić.
Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

ZNAČAJNE PROMJENE U MIGRACIJAMA STANOVNIŠTVA

OBŽ: Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je više od 33 posto