Regija
NOVI PROJEKT ZA DJECU

Pripremiti mališane za njihov prvi
susret sa šumom, ali i s divljači
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Cilj je skrenuti pozornost s novih tehnologija i multimedije na vrijednosti koje pruža priroda
VINKOVCI - Grad Vinkovci, Dječji vrtić Vinkovci (u kojemu su vrtići kojima je Grad osnivač) i Županija vukovarsko-srijemska dogovorili su ulazak u županijski projekt "Djeca s lovcima i šumarima u prirodi", koji je zamišljen kao prvi susret sa šumom i divljim životinjama koje žive u šumi i u njezinoj blizini.

- Projekt predviđa da se djeca tijekom boravka u prirodi educiraju o važnosti šuma, od općekorisne funkcije šuma do zaštite šuma i ponašanja u šumi, istražuju šume, promatraju stabla, raspoznaju listopadno od zimzelenog drveća, proučavaju kore drveća, šumske plodove... Obilaskom lovačkih udruga želi se upoznati i educirati djecu o divljači - kako živi, što jede, gdje spava, kako se kreće, pokazati žive životinje, preparirane životinje, učiti ih postavljati kućica i hranilica za ptice i slušati ptičji pjev. Bit će i likovnih radionica - šuma, stabla, lišće, šumski plodovi, kora, životinje, upoznavanje s lovnogospodarskim programom - hranilišta, pojilišta, solišta, ograde, remize i lovnotehnički objekti, upravne, pogonske i stambene nastambe u lovištu, visoke čeke, prijelazi preko vodene površine, zaklonice za doček divljači, busije, lovne staze, granični znakovi lovišta, sanduci za prihvat i otpremu divljači, hladnjače, prihrana divljači u lovištu tijekom zimskog razdoblja, postavljanje hranilišta i kućica za ptice, promatranje ptica, promatranje divljači i još puno toga zanimljivoga – kažu u županijskim službama koje su pripremile projekt.

Glavni ciljevi, pojašnjavaju u Županiji, jesu naglašavanje važnosti očuvanja prirode i okoliša te stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, naglašavanje važnosti općekorisnih funkcija šuma, skrenuti pozornost djece s današnjih tehnologija i multimedije na istinske vrijednosti koje priroda pruža, približavanje šume i šumarske struke djeci, podizanje svijesti o otpadu, edukacija o važnosti uzgoja, zaštite i lova divljači te podizanje svijesti o lovstvu i važnosti za lokalnu sredinu, društveni život i gospodarstvo, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, podučavanje djece važnosti sprječavanja požara i posljedica požara.

Grad Vinkovci osigurava potrebna sredstva za troškove vrtića, a Županija kao nositelj projekta osigurala je sredstva za lovačke udruge Šljuka Korođ, Jastreb Stari Jankovci, Jelen Cerna i Srnjak Vrbanja za koje je procijenjeno od stručnih službi Županije da zadovoljavaju svim potrebnim infrastrukturnim uvjetima kao i stručnim i voljnim segmentom.


Miroslav Flego
Projekt je za vrtićarce i osnovnoškolce
Ovaj novi projekt namijenjen je djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi kao prvi susret sa šumom. Prva grupa starije vrtićke djece odlazi u posjet već za koji dan, a projekt će proširiti i na zainteresirane dječje vrtiće drugih osnivača, dakle i privatnih vrtića, kako bi sva djeca bila uključena u ovaj zanimljiv projekt, a mogu se javiti i djeca nižih razreda osnovne škole. Andrea Vinković, pročelnica županijskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti, najavljuje nova ulaganja u najmlađe, pa je pripremljen i predan na ishođenje građevinske dozvole projekt novog modernog vrtića od 1150 četvornih metara za oko 100 djece na mjestu sadašnjeg DV Vladimir Nazor, u užem centru, koji je najstariji vrtićki objekt u gradu.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMAŽE

Za prvašiće 100.000 kn

GRADONAČELNIK ORAHOVICE SAŠA RISTER DONIO ODLUKU O POMOĆI RODITELJIMA

Povećane novčane naknade za novorođenčad

U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM 23. NOĆNI TURNIR

Prva ekipa turnira su "Guti&Arteco"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČLANOVI PLEMIĆKIH OBITELJI PEJACSEVICH, ADAMOVICH, KEGLEVICH I ELTZ

U Našicama najveće okupljanje slavonske "plave krvi" do sada

2

DESETLJEĆIMA MISLILA DA SU TEGOBE OD ALERGIJA

Tekst u "Glasu Slavonije" nakon 40 godina otkrio dijagnozu

3

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE VODE

Nezapamćen i zagonetan pomor ribe u rijeci Karašici