Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA I UPRAVE O UHIĆENJIMA SUDACA

Malenica: Nedodirljivih nema, svatko tko je pocinio nedjela treba i odgovarati
Objavljeno 9. lipnja, 2021.

Vezani članci

RANOJUTARNJA POLICIJSKA AKCIJA PO NALOGU USKOKA

Uhićeni osječki suci Krušlin, Vekić i Kvesić

U VELIKOJ AKCIJI USKOKA UHIĆENI SU OSJEČKI SUCI KRUŠLIN, VEKIĆ I KVESIĆ TE PODUZETNIK TADIĆ

Vrban: Ovo je težak dan za Županijski sud Osijek i hrvatsko pravosuđe

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nakon uhićenja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prozvao za korupciju, održao je konferenciju za novinare, s koje je poručio kako nema nedodirljivih.- Dogodila su se uhićenja koja su rezultat izvida koje je Uskok poduzimao sve ovo vrijeme. Zapravo se pokazuje da je Uskok radio svoj posao, iako je bio kritiziran. U Hrvatskoj ima 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika, i uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe. Međutim, ovo dokazuje da nema nedodirljivih, da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini. Ono što mogu istaknuti, a na čemu Ministarstvo pravosuđa i uprave radi proteklih nekoliko mjeseci, jest Antikorupcijski paket. U suradnji sa Sigurnosnom obavještajnom agencijom (SOA) mijenjat ćemo zakon o sigurnosnim provjerama na način da se uvedu sigurnosne provjere za suce koje bi bile svakih pet godina, a ako postoji potreba, i prije isteka od pet godina. Do sada su se suci provjeravali samo prilikom imenovanja - rekao je ministar Ivan Malenica.

Upitan postoje li nakon uhićenja sudaca uvjeti za traženje izručenja braće Zdravka i Zorana Mamića, Malenica je ponovio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH za izručenje Zorana Mamića te podsjetio da je prošlog utorka u Sarajevu održan sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine tijekom kojeg se, nevezano uz ovaj slučaj, raspravljalo o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni.

- Tom smo prilikom dogovorili da manjkavosti u sporazumu pokušamo riješiti donošenjem novog sporazuma tako da ćemo mi s naše strane pokrenuti proceduru i pred Vladom RH da se krene u izmjene toga sporazuma, jer postoje određene manjkavosti u praksi. Stoga ćemo reagirati. Nemamo rokove, ali vjerujemo da ćemo u što kraćem roku pokrenuti ovu proceduru pred Vladom RH i u međudržavnoj radnoj skupini iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum - kazao je ministar Malenica.

Na upit čini li mu se situacija apsurdnom, s obzirom na to da je SDP u srijedu u Saboru poručio da je Zdravko Mamić reformator hrvatskog pravosuđa, Malenica je odgovorio da je stav SDP-a populistički.

- SDP je imao priliku mijenjati pravosuđe, a ne sjećam se da su učinili nešto što je ostalo u sjećanju kao promjena u pravosuđu. Kroz sve one reforme koje smo predvidjeli u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka dogodit će se pozitivne promjene u pravosuđu, od ažurnijeg rada sudaca do najavljenih sigurnosnih provjera sudaca koje će ići prema tome da se poveća povjerenje građana u pravosuđe - ocijenio je ministar, i istaknuo kako većina od 1700 sudaca i 600 sudskih savjetnika u Republici Hrvatskoj savjesno i odgovorno radi svoj posao.

- Nama je cilj da eliminiramo iz sustava sve one koji ne rade svoj posao. U interesu nam je da se pravda može dosegnuti u hrvatskom pravosuđu. Zdravko Mamić nije reformator hrvatskog pravosuđa - zaključio je ministar Ivan Malenica, nadodajući da reformu provodi nadležno ministarstvo te da će o reviziji rada uhićenih sudaca odlučiti nadležna tijela. S. Lacić

BEZ NEPRAVILNOSTI
Upitan za rezultate nedavne inspekcije na osječkom Županijskom sudu, ministar pravosuđa i uprave odgovorio je da inspekcija nije ulazila u pojedinačne predmete, jer to nije u ovlasti pravosudne inspekcije koja samo utvrđuje rad sudske uprave te da nisu utvrđene nepravilnosti.
Možda ste propustili...

TEMATIKA POREZNOG RASTEREĆENJA "UVIJEK JE NA STOLU"

Marić nije prihvatio prijedloge ugostitelja

NAJVEĆI BROJ NOVOOBOLJELIH U ČETIRI DALMATINSKE ŽUPANIJE

Plenković: Imamo osjetni porast novih slučajeva, uvodimo restrikcije za Jadran

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PENAVA NA ČELU DOMOVINSKOG POKRETA?

Vodio bi parlamentarnu stranku,
a grad mu grca u problemima

2

BEROŠ: 170 NOVOOBOLJELIH, ČETVERO UMRLIH NIJE BILO CIJEPLJENO

U OBŽ pet, u VSŽ dvije novopozitivne osobe

3

ZAKON O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA U SABORSKOJ PROCEDURI

Ako registriraju korisnike, portali neće biti odgovorni za govor mržnje u komentarima