Dome slatki dome
DNEVNA SOBA MOŽE BITI I VANI

Moderne vrtne garniture za uživanje na otvorenom
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Kako bi vrtna garnitura bila funkcionalna, bez obzira na to koji ju elementi čine, mora biti razmjerna prostoru u koji se postavlja

Toplije vrijeme izmamilo je na otvoreno sve koji imaju vrt, terasu ili balkon. Njihovo uređivanje, oplemenjivanje biljkama te opremanje sjedećim ili ležećim garniturama, svjetiljkama i sjenilima kao zaštitom od sunca, omogućavaju stvaranje novog "dnevnog boravka", u kome se rado okupljaju svi članovi obitelji.Broj elemenata


U toplim proljetnim, ljetnim i ranojesenskim danima, ovi prostori postaju najiskorišteniji dijelovi doma, a pogotovo u večernjim satima. Na kvalitetu provedenog vremena u vrtu, terasi ili balkonu uvelike će utjecati vrtna garnitura, koja se može sastojati od stola i stolica, fotelja, dvosjeda, trosjeda, taburea, ležaljki i ljuljački, ovisno o tome koliko velikim prostorom raspolažete. Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura ključan su faktori za količinu uživanja. Moderne vrtne garniture pružaju odgovore na sva pitanja te ispunjavaju zahtjeve i onih najkompliciranijih, kojima su udobnost i ergonomija podjednako važni kao i dizajn vrtnih garnitura. Dizajn je izuzetno važan dio priče jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta.

Kvalitetan odabir vrtne garniture objedinjuje funkcionalnost, udobnost i estetsku vrijednost. Kako bi vrtna garnitura bila funkcionalna, bez obzira na to koji ju elementi čine, mora biti razmjerna prostoru u koji se postavlja. Ako su to stol i stolice, oko njih treba ostaviti dovoljno prostora za normalno komuniciranje i posluživanje. Isto je i u situacijama u kojima je ona dopunjena foteljama ili ležaljkama. Ako imate manju terasu ili balkon, odaberite manji broj elemenata ili odaberite garnituru manjih dimenzija. Prenatrpanost prostora masivnim elementima ili prevelikim brojem komada namještaja stvara suprotan efekt od željenog – napetost, a ne opuštajuće ugođaje.

Udobnost vrtne garniture, a to se ponajprije odnosi na stolice, fotelje i različite vrste ležaljki ili ljuljački, mora biti vrhunska. S obzirom na različitu tjelesnu građu, nemoguće je napraviti element koji će ergonomski svima odgovarati. Stoga pri odabiru vrtne garniture obvezno isprobajte sve njezine elemente, i to s jastučićima za sjedenje i naslanjanje kao i bez njih. Tako ćete otkriti odgovara li vam viši ili niži naslon za leđa, stolice ili foteljice s rukohvatom ili bez njih, tvrđa ili mekša podloga ležaljke ili ljuljačke.

Nekoliko pravila


Odabir dizajna vrtne garniture ovisi o vlastitim kriterijima i željama, ali postoje neka pravila koja bi trebalo slijediti. Ambijent, koji je najčešće popraćen obiteljskom kućom ili drugim stambenim objektom kao kulisom, zadaje neke parametre, boje i materijale, koje bi trebalo slijediti. Ako je fasada definirana aluminijskim elementima, odaberite metalnu vrtnu garnituru ili onu od pletene žice, koja se odlično uklapa s modernim minimalističkim fasadama kao kulisama, ako su ograde kovane, odaberite kovanu vrtnu garnituru, a ako je u prostoru prisutno drvo, odaberite drvene ili pletene ratan garniture.

Uređenje eksterijera doma te njegovo aktivno uključivanje u funkcije stambenog prostora povećava kvalitetu stanovanja kao i načina provođenja slobodnog vremena. Moderne vrtne garniture važan su čimbenik u opremanju eksterijera i definiranju njegove kvalitete.Odaberite elemente, materijale i dizajn koji će oplemeniti vaš vrt, terasu ili balkon i omogućiti vam potpuno uživanje na otvorenom!

Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.
BITAN ODABIR ADEKVATNOG MATERIJALA
Na tržištu se nude proizvodi od prirodnih i umjetnih materijala, a odabir vrste ovisi o mogućnostima održavanja. Ako je vrtna garnitura natkrivena te tako nije izložena intenzivnim vanjskim utjecajima, ponajprije kiši, možete odabrati prirodne materijale - drvo, ratan ili tkaninu, koji su nešto kompliciraniji za održavanje u smislu trajnosti. Ako je garnitura izložena potpuno vanjskim utjecajima, preporuka je odabrati metalne ili plastificirane materijale, koji ne blijede i ne propadaju od vlage.
Dizajn je izuzetno bitan dio priče jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DNEVNA SOBA MOŽE BITI I VANI

Moderne vrtne garniture za uživanje na otvorenom

2

MULTIFUNKCIONALNOST PROSTORA

Praktične klizne stijene

3

PRIRODNO

Sredstva protiv kukaca