Novosti
90. OBLJETNICA OSNUTKA

Devedeset godina tvrtke Borovo: Nekad imali 22.000 radnika, danas 600
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
Najbolji dani Borova su bili od 1947. do kraja 80-ih godina prošloga stoljeća kada se u ovoj tvornici proizvodilo 23 milijuna pari obuće
Tvrtka Borovo obilježila je u ponedjeljak 90. obljetnicu osnutka, a u povodu toga u Gradskom muzeju Vukovar postavljena je izložba pod nazivom "Borovo portreti" te održana prezentacija Borovo obuće kroz vrijeme, od 1931. godine do danas.

Autor izložbe Zvonimir Tanocki rekao je kako na izložbi posvećenoj velikom jubileju ima i starijih portreta koje je prije radio vezano uz industrijsku baštinu.

- U mjesec i pol ovoga proljeća napravio sam oko 270 portreta djelatnika Borova od kojih je 140 izloženo. Držim kako je ova specifična izložba skup multidisciplinarne primijenjene umjetnosti, jer s pravom možemo reći kako su i cipele, kao glavni proizvod tvrtke, zapravo dio umjetnosti kao produkt dizajna - naveo je Tanocki.

- Izložba predstavlja cijelu povijest od dana kada je u tvornici Bata proizveden prvi par obuće. Poznato je kako se Tomaš Bata, kao veliki vizionar, odlučio ovdje sagraditi tvornicu obuće i učinio je mnogo za ovo područje. Između ostaloga, sagradio je Bata ville, odnosno naselje u kojemu su mu živjeli radnici, a sve radi stjecanja njihove lojalnosti - rekla je Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova.

Tijekom 90 godina Borovo je imalo i odličnih i teških razdoblja, prošli su kalvariju dva rata, a nakon Domovinskog rata, na povratku u Vukovar 1998. godine, zatečeni su veliki neriješeni imovinski problemi, ponajprije vezani uz nekretnine u ex Yu republikama, dok im je ratna šteta utvrđena u iznosu od 2,3 milijarde kuna.

- Danas zapošljavamo 600 djelatnika, od kojih je 400 u Vukovaru te još 200 u našim maloprodajnim objektima. Još imamo problema koji datiraju iz prošlosti, no nadam se kako ćemo ih uz potporu vlasti uspjeti prebroditi - naglasila je Odor.

Najbolji dani Borova su bili od 1947. do kraja 80-ih godina prošloga stoljeća kada se u ovoj tvornici proizvodilo 23 milijuna pari obuće, a samo je u Vukovaru bilo zaposleno 22 tisuće radnika.

Danas proizvode 400 tisuća pari obuće na godišnjoj razini, a Odor je rekla kako u proizvodnji osjeća nedostatak stručnjaka koji se nakon povratka u grad nisu vratili u tvrtku, nego su posao našli u različitim institucijama i fakultetima. D. KorpošNajčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

ZNAČAJNE PROMJENE U MIGRACIJAMA STANOVNIŠTVA

OBŽ: Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je više od 33 posto