Novosti
PLAN: OČISTITI 41 ČETVORNI KILOMETAR

Mine još u osam županija
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
Tijekom godine u planu je razminiranje površine od 41 četvornog kilometara, za što je osigurano 396 milijuna kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sastanku udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i Novog sindikata.Tvrtke za razminiranje u 2020. očistile su ukupno više od 31 četvornog kilometra, u vrijednosti od 348 milijuna kuna, s prosječnim dnevnim učinkom od 427 četvornih metara po pirotehničaru, kazao je Božinović. Za kraj srpnja najavio je početak razminiranja 17,1 četvornog kilometra minski sumnjivog područja u projektu Karlovac Karst, planirane vrijednosti 187 milijuna kuna. Kaže kako je na temelju već sklopljenih sporazuma preostalo razminirati oko pet četvornih kilometara iz četiriju ugovora financiranih iz općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) i sedam iz državnog proračuna.

- Za 2022. u planu je da razminirana površina i osigurana financijska sredstva budu najmanje na razini 2021. godine. To znači da se planira razminiranje na minimalno 40 četvornih kilometara i financijska sredstva od bar 400 milijuna kuna iz državnog proračuna i OKFŠ-a - kazao je Božinović, dodavši da će se razminiranja financirati prvo iz proračuna, a potom iz raspoloživih fondova EU-a. Izvijestio je da je MUP ispunio sve obveze preuzete s posljednjeg sastanka. Rekao je kako su poslovi razminiranja financirani sredstvima za 2021. počeli u prosincu 2020., zahvaljujući čemu nije bilo većih zastoja.

Predsjednik Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja Tomislav Krmek istaknuo je kako je zadovoljan dosad učinjenim i dogovorenim te je zatražio dodatne informacije o predstojećem potpisivanju ugovora. Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izvijestio je da u vezi s jedinim preostalim zaključkom Sindikata s prethodnog sastanka, o osnivanju međuresornog povjerenstva za izmjenu Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja na poslovima razminiranja, još nije izrađen prijedlog.Minski sumnjivo područje u RH obuhvaća 241,1 četvorni kilometar i nalazi se u osam županija, odnosno 45 gradova i općina. Najviše je tih područja u Ličko-senjskoj županiji (92,66 četvornih kilometara), Sisačko-moslavačkoj (40,47), Karlovačkoj (41,75), Splitsko-dalmatinskoj (19,20), Osječko-baranjskoj (17,10), Šibensko-kninskoj(11,82) i Požeško-slavonskoj (11,30). Najmanje ih je u Zadarskoj županiji (6,89 četvornih kilometara), koju je do kraja godine planirano u cijelosti razminirati. I.Bošnjak
Možda ste propustili...

MINISTAR MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE:

Uskoro spajanje Pelješkog mosta

NADZORNI ODBOR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

ZNAČAJNE PROMJENE U MIGRACIJAMA STANOVNIŠTVA

OBŽ: Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je više od 33 posto