Kultura
U OSIJEKU OD 8. LIPNJA

Strip-radionice Helene Janečić u MLU
Objavljeno 8. lipnja, 2021.
U sklopu izložbe "Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", ostvarenoj kao međuinstitucionalna suradnja s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, od 8. lipnja u Muzeju likovnih umjetnosti započinje ciklus Strip-radionica. Radionice će voditi Helena Janečić. Polaznici radionice upoznat će se s procesom stvaranja stripa, od početne ideje preko kreiranja likova, pisanja scenarija, do konačne realizacije kroz režiranje kadrova i crtanje. Zadaci će biti raznovrsni i prilagođeni početnicima. Nije potrebno imati predznanje o stripovima. Nakon upoznavanja s osnovama stripovskog pripovijedanja, polaznici će u sljedeća četiri termina kroz proces crtanja i pisanja stripa svladati: predstavljanje nekih od postojećih strip-albuma, koncepte i pojmove na kojima se gradi strip, i kakav sve strip može biti, specifičnosti stripa kao medija, raznolikost stripovskih pristupa, upoznavanje s osnovnim pripovjednim tehnikama i elementima stripovskoga jezika, razvijanje vještine shvaćanja crteža kao simbola; srodnosti i razlika između crtačkog i stripovskog izraza, razvijanje vještina pripovijedanja kombinacijom verbalnih i vizualnih, grafičkih i simboličkih elemenata, realizaciju stripa (kratke priče) u odabranoj tehnici, dnevnički strip, geometriju crtanja ljudskog lica, pravilo "Pokaži, nemoj reći" ili "show, don‘t tell" i razvijanje strip-scenarija prema riječima poznatih pjesama.

Svi zadaci bit će bazirani na originalnosti i jednostavnosti te nije potrebno imati ikakve crtačke sposobnosti, osim, naravno, želje za crtanjem stripova. Svaka radionica bit će zasebna jedinica prožeta kraćim zadacima kroz koje će polaznici proizvesti po jedan rad koji će se doticati likova i umjetnika iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti. Radionica je namijenjena djeci nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Nakon završetka radionica radovi polaznika bit će prezentirani u sklopu finissage izložbe što će se održati 11. lipnja.

Osječanka Helena Janečić diplomirala je 2003. slikarstvo na Sveučilištu Furman u SAD-u i 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dok je još bila u srednjoj školi, počela je crtati stripove za školske novine. Slikarstvo dominira na sveučilišnim studijima, ali uvijek nalazi put natrag do stripa. U oba medija njezin rad osvjetljava mnoge aspekte suvremenog queer diskursa. U slikarstvu to poprima oblik idiličnih slika slavonskih snaša, a u stripu superheroina Horny Dyke preuzima pozornicu. Neki od stripova uvršteni su u antologiju "Ženski strip na Balkanu" (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Facebooka ili e-maila kkaniza@gmail.com jer je broj polaznika ograničen. T.K.Radovi polaznika bit će prezentirani u sklopu finissage izložbe što će se održati 11. lipnja.
Možda ste propustili...

NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI

Izložba o melankoliji, metafizici i nadrealnom

IZLOŽBA PORTRETA EUGENA VARZIĆA

Mrzi kad ga zovu hiperrealistom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT FOTO MUZEJ U VUKOVARU

Mladi, prijavite se na fotografsku radionicu!

2

KOMORNI SASTAV DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA UZ VIOLINISTICU EVU ŠULIĆ

Izvode djela Dešpalja, Piazzolle i Šoštakoviča

3

POČEO JE MOTOVUN FILM FESTIVAL

Do 31. srpnja u ponudi više od stotinu filmova