Novosti
KRENULA BITKA PROTIV NAPASTI

Komarci napadnuti iz zraka, ali i sa zemlje, u ponedjeljak nastavak akcije
Objavljeno 6. lipnja, 2021.
Osječani jednostavnim postupcima i mjerama i sami mogu učiniti mnogo na rješavanju problema koje stvaraju leteće pošasti

Prvo ovogodišnje tretiranje komaraca iz zraka, a paralelno s njim i udar na tu leteću pošast sa zemlje, u Osijeku je počelo u subotu, upravo u vrijeme kada su stigla upozorenja kako bi prva najezda mogla uslijediti već ovoga tjedna.


Sukladno obećanjima tijekom predizborne kampanje, novi osječki gradonačelnik Ivan Radić već drugi dan nakon preuzimanja mandata počeo je rješavati ovo goruće pitanje u Osijeku, ali i cijeloj Slavoniji i Baranji. Na udaru su u subotu navečer bili komarci na sjevernom zelenom pojasu i sjeveroistočnom dijelu grada, a tretiranje se izvodilo na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Avionski tretman provodio se na području od Sarvaša do Podravlja na površini od 1300 hektara, a istovremeno i sa zemlje na površini od 2535 hektara, a obuhvaćaju Sarvaš, Nemetin, Vinogradsku ulicu, Podravlje, Tvrđavicu, Tvrđu, Donji grad i Jug 2 te ručni tretman sa zemlje na površini 13 hektara na teže pristupačnom terenu uz Vinogradsku ulicu. Cijena subotnjeg tretmana iznosila je 446.715,75 kuna, objavljeno je iz gradske uprave. Podsjetimo, dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektra, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini od 270 hektara.

Grad podsjeća Osječane da i sami mogu učiniti mnogo na rješavanju problema velikog broja komaraca. Naime, urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta te u blizini stambenih objekata. Građani bi trebali redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda, a to mogu biti i stare automobilske gume, limenke, kante, lonci, bačve i druge posude. Dakle, preporuča se prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor, ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste. Također, vaze za cvijeće mogu se ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, a spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama, ili folijama te očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda. Bilo bi poželjno jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće, poput posuda za cvijeće, pojila za životinje, posuda za zalijevanje i drugih te održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom te spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima. Grad Osijek podsjeća i da je potrebno održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda te gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama i postaviti najlonske folije na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima. Također, u vulkanizerskim radionicama i skladištima na otvorenom treba, ako je moguće, treba držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti one gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštititi ih nepropusnom folijom.
I. Alilović

U PRORAČUNU OSIGURANO 3,1 MIL. KN
Ove godine u proračunu Grada Osijeka osigurano je 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca. Za usluge larvicidnih i adulticidnih tretmana sa zemlje i iz zraka, Grad Osijek sklopio je ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima, a to su Vetam te Zajednica ponuditelja Vetam, Asanator, Cosmosol i Sanitacija Osijek. “Jedino zajednička suradnja protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat te očuvanje zelene županije”, ističe Grad Osijek.

Gradonačelnik Radić donio odluku da se nastavi sa tretiranjem komaraca na području zapadnog dijela grada, Tenje i Klise


U cilju što uspješnijeg preveniranja najezde komaraca, gradonačelnik Ivan Radić donio je odluku da se nastavi s tretiranjem odraslih komaraca sa zemlje. Nakon sjevernog i sjeveroistočnog dijela Grada Osijeka, "zaprašivanje" će se provesti u ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, na području zapadnog dijela grada od Tvrđe, Vijenca I. Meštrovića do Josipovca i Višnjevca, uključujući sjeverni zeleni pojas na desnoj i lijevoj obali Drave, područje Halaševa, kao i Retfale, Gornjeg grada, Industrijske četvrti, te Tenje i Klise na ukupnoj površini od 2.690 hektara. Uzimajući u obzir subotnje djelovanje, s ovim novim adulticidnim tretmanom će se u kratkom vremenu pokriti gotovo cijeli Grad. Sve aktivnosti se odvijaju u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Cijena najavljenih tretmana je ukupno 275.725,00 kn

Možda ste propustili...

POTPUNO SPOJEN PELJEŠKI MOST

Spojen Pelješki most

COVID U HRVATSKOJ: NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 138 PACIJENATA

Potpuno cijepljeno 42,54 % odraslih

Najčitanije iz rubrike