Regija
NA ŽIDOVSKOM GROBLJU U ĐAKOVU

Održana je komemoracija u čast žrtvama holokausta
Objavljeno 6. lipnja, 2021.
ĐAKOVO - Na Židovskom groblju u Đakovu jučer je održana tradicionalna komemoracija u znak sjećanja na žrtve holokausta, među kojima su i stradali Židovi, mahom žene, djeca i starci, koji su deportirani iz BiH u Sabirni logor u Đakovu, koji je djelovao 1941./42., kada je kroz njega prošlo oko dvije tisuće osoba.

Njih oko 560 podleglo je nehumanim uvjetima, a pokopano je na đakovačkom Židovskom groblju, jedinstvenom u svijetu po tome što su na njemu pokopani uz kriomice sačuvane osnovne podatke, koji su na malim kamenim pločama vidiljivi i danas.Zbog epidemiološke situacije uz predstavnike Židovske općine Osijek komemoraciji su se jedino odavali predstavnici židovske zajednice iz Doboja, a prijašnjih su godina na nju stizali i gosti iz Sarajeva, Srbije...

Glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević održao je molitvu na Židovskom groblju, a na čijem su ulazu, u tamošnjem zdanju, pokraj spomen-obilježja, položeni vijenci.

Na zlo holokausta još jednom je podsjetio predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske, dr. Ognjen Kraus, a skup je u ime Grada Đakova pozdravio gradonačelnik Marin Mandarić rekavši kako se iz Đakova svake godine šalje poruka da se zlo zvano holokaust više nikada ne smije dogoditi.

Vijenac je položen i na mjestu nekadašnjeg logora, gdje je danas benzinska crpka, na početku Nazorove. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana