Zdravlje
KORONAVIRUS - IMUNITET NAKON PREBOLJELE INFEKCIJE

Što vam mogu reći testovi na antitijela?
Objavljeno 7. lipnja, 2021.
IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma

Mnogo se toga još ne zna o koronavirusu, uključujući i pitanje trajanja imuniteta nakon preboljele infekcije. Pitanje zbunjuje mnoge, od znanstvenika do običnih ljudi koji bi željeli znati u kolikoj su mjeri zaštićeni nakon prve doze cjepiva.Na neka pitanja odgovor može dati testiranje na antitijela, ali ni ona ne daju potpun odgovor kada je posrijedi razina imuniteta. Dvije su osnovne vrste testova na antitijela: testovi koji mjere jesu li antitijela uopće prisutna u organizmu i drugi koji ispituju u kojoj su mjeri ta antitijela učinkovita protiv virusa. Prvi su vrlo pouzdani želite li utvrditi jeste li imali bolest COVID-19. Potonji, poznati kao neutralizacijski testovi, provode se tako da se krvni serum u laboratoriju dovede u kontakt s dijelovima koronavirusa da bi se ustanovilo kakva je preciznost antitijela.

Stupanj zaštite


Premda nijedan test ne nudi apsolutnu sigurnost, sigurno je reći da "pozitivan neutralizacijski test gotovo uvijek znači da ste zaštićeni", rekao je njemački medicinski biokemičar Thomas Lorentz. I imunolog Carsten Watzl ističe da su neutralizacijski testovi precizniji, ali i dodaje da su istraživanja pokazala korelaciju između količine antitijela i količine neutralizacijskih antitijela. Drugim riječima, ako imate mnogo antitijela u krvi, mala je vjerojatnost da sva ta antitijela ciljaju pogrešan dio virusa. To znači da i jednostavan test na antitijela ukazuje na određen stupanj zaštite, ali vam ne može precizno reći koliki. Zapravo, nitko vam ne može reći u kojoj ste mjeri stvarno imuni. Čak i s velikom količinom antitijela postoji određena razina nesigurnosti.

Premda cijena varira od zemlje do zemlje, u većini Europe cijena je dvadesetak eura, a u Hrvatskoj dvjestotinjak kuna. Neutralizacijski testovi su skuplji i cijena im je između 50 i 90 eura. IgA i IgM antitijela brzo se stvaraju, ali njihova razina nakon završetka infekcije smanjuje se brže nego treća vrsta antitijela. To su IgG antitijela, odnosno memorijske stanice koje mogu ostati u organizmu dugo vremena i zapamtiti da je Sars-CoV-2 neprijatelj. Oni koji imaju te memorijske stanice mogu brzo proizvesti nova antitijela kad bude potrebno. Organizam počinje proizvoditi IgG antijela samo nekoliko dana od početka infekcije i zato za testiranje na taj tip antitijela, što je norma, treba pričekati najmanje dva tjedna nakon infekcije. S druge strane, testovi na IgM antitijela već nekoliko tjedana nakon infekcije mogu biti negativni jer taj tip antitijela brzo nestaje. Serološkim testovima dokazuje se prisutnost protutijela IgM i IgG u krvi, koja nastaju kao imunosni odgovor organizma nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2. Prema trenutačno poznatim podacima IgM protutijela u krvi mogu se otkriti najranije krajem prvog tjedna od pojave simptoma, dok se IgG protutijela pojavljuju najčešće ubrzo nakon IgM protutijela, tijekom drugog tjedna.

T-stanice


Negativan test na antitijela ne znači nužno da niste zaštićeni od virusa. I oni s negativnim testom mogu imati određenu razinu zaštite zahvaljujući T-stanicama (T-limfocitima). Mnogi koji su imali relativno blagu infekciju koronavirusom brzo izgube antitijela, no to ne znači da im jednako brzo opada i razina T-stanica, kažu epidemiolozi. Ističu da je u nekim laboratorijima moguće obaviti i testiranje na razinu T-stanica.Pozitivan test na antitijela ne omogućuje veću slobodu kretanja. Mnoge zemlje daju ista prava potpuno cijepljenim osobama i onima koji su preboljeli COVID u zadnjih šest mjeseci. No za ovo potonje dokaz je PCR test, a ne test na antitijela. Test na antitijela pogodan je za osobe s narušenim imunosnim sustavom, ili pacijente koji uzimaju imunosupresivne lijekove. Oni nakon druge doze cjepiva mogu provjeriti razinu antitijela u organizmu. Svi koji žele procjenu svoje imunosne zaštite protiv koronavirusa trebaju izabrati neutralizacijski test. H/J.Kn.

Možda ste propustili...

NEUGODNE MODRICE MOGU SE LAKO UKLONITI KOD KUĆE, NA PRIRODAN NAČIN

Da biste spriječili ružne modre podljeve, važno je reagirati na vrijeme, a kako - ovisi o osobi

ČIŠĆENJE OD TOKSINA ZA ZDRAVIJI ŽIVOT

Detoks mozga omogućit će vam da imate više energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREHRANA SMRŠAVITE ZDRAVO

Pola porcije, više kretanja, puno voća i kilaža će pasti

2

GOTOVO JE NEMOGUĆE NABROJITI SVA DJELOTVORNA SVOJSTVA

Rajčicu svakako valja uvrstiti u ljetni jelovnik

3

SAVJETI SPRJEČAVANJE I LIJEČENJE

Kad ubode kukac: Ublažite oteklinu i bol prirodnim sredstvima