Regija
DANIJEL SABADOŠ - ZLATNI NA WORLD SKILLS CROATIA

Maturant iz Nijemaca najbolji
je mladi stolar u Hrvatskoj
Objavljeno 1. lipnja, 2021.
Sudjelovalo je sedmero najboljih učenika, a zadatak im je bio - izraditi stolić s ladicom

VINKOVCI - Danijel Sabadoš, maturant iz Nijemaca, učenik 3. c razreda vinkovačke Drvodjelske tehničke škole, pod mentorstvom svog profesora i razrednika, dipl. ing. Joze Petrušića, osvojio je zlato sa 69,57 bodova na natjecanju World Skills Croatia u disciplini stolarstvo, Državnom natjecanju učenika strukovnih škola, World Skills Croatia 2021., održanog prije dva tjedna na Zagrebačkom velesajmu, gdje se natjecalo više od 300 učenika u 43 discipline.

Danijel je skroman i samozatajni mladić i teško podnosi medijsku pozornost kojoj je zadnjih dana izložen, jer, kako kaže, više voli raditi s drvetom nego pričati o svome radu te mašta o svojoj radionici u kojoj će raditi što najviše voli.

- Želim ostati u struci, jedini problem je što su plaće u drvnom sektoru dosta niske, a kao svaki mladi čovjek, želio bih se što prije ostvariti i osamostaliti, i za sada ću nastaviti raditi u stolariji Zukić, gdje sam išao i na praktičnu nastavu i mnogo toga naučio. Ne namjeravam upisati kakav studij vezan uz drvnu industriju, jer je to dosta komplicirano, budući da bih morao jednu godinu polagati razliku predmeta, zatim upisati 4. razred, nakon kojega bih mogao polagati državnu maturu, a sve to iziskuje još najmanje dvije godine vremena i znatna financijska sredstva, a toga nemam. Drvo i rad s drvetom volim odmalena i uvijek sam nešto izrađivao ručnim alatima koji sam pronašao u kući. Ipak, izrada stolova i vrata za sada su mi prva ljubav, ali i bilo što drugo od drva uvijek ću prihvatiti i s ljubavlju odraditi – kaže Danijel, čija je majka trgovkinja, otac vozač, starija sestra je arhitektonska tehničarka, mlađi brat je u 2. razredu i uči za soboslikara, a tu je i sestrica u dobi od pet godina.

- Danijel je prije nekoliko dana navršio 18 godina i uskoro napušta školske klupe. Njegove osobine su inteligencija, odgovornost, stručnost, marljivost, dakle sve pozitivne karakteristike ima ovaj učenik, koji je ovako još mlad izrastao u vrhunskog majstora stolara. Na natjecanju je Danijel morao pokazati i vještine crtanja, čitanja crteža, tehnološkog opisa i znanja iz matematike kod izračuna potrebnih materijala i troškova. U svakom od ovih pojedinih segmenata bio je najbolji od svih učenika na Državnom natjecanju. Danijel živi u Nijemcima, a praktičnu nastavu pohađao je u radionici kod majstora Zorana Zukića iz Vinkovaca, gdje izrađuju pokućstvo po mjeri i obavljaju sve stolarske usluge. Na Državnom natjecanju sudjelovalo je sedam najboljih učenika iz pojedinih regija u Hrvatskoj. Zadatak im je bio izraditi stolić s ladicom od pripremljenih elemenata i Danijel je taj zadatak najbolje obavio. Vinkovci su imali svoje predstavnike, regionalne pobjednike, u 18 disciplina ili zanimanja. Osim Danijela, osvojene su još tri zlatne medalje, i to za zanimanja pekarstvo, veterina i poslovanje recepcije hotela te jedna srebrna i jedna brončana medalja. Iskreno, očekivali smo medalje, ali baš da će biti i zlatnog sjaja, to nas je ugodno iznenadilo – kaže Jozo Petrušić. Dodaje kako Danijela krase iznad svega poštenje, kreativnost i brzo učenje svega što vidi, njegova budućnost je svakako u izradi proizvoda od drva.

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci ostvaruje odlične rezultate na natjecanjima i do sada, u 20 godina natjecanja, njihovi su učenici osvojili 12 medalja, od čega šest medalja pod mentorstvom prof. Petrušića.

Osim toga, škola sudjeluje u različitim projektima na županijskoj i državnoj razini, ali i na međunarodnim. Neki od njih su ERASMUS K2, mobilnost učenika i nastavnika, nositelj je škola iz njemačkog grada Herforda, a vinkovačka škola je partner, WOOD4STEM, nositelj projekta je Drvni klaster Slavonski hrast, a partneri Drvodjelska tehnička škola i Šumarski fakultet Zagreb, vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna kuna, a cilj je populariziranje drvne struke, od vrtića, osnovne i srednje škole, fakulteta i opće popularizacije. Škola ima i školsku zadrugu Pinokio koja također uključuje kreativne učenike željne novih znanja i sudjeluje u različitim projektima u gradu i županiji...

- Mala smo, aktivna, dobro opremljena i dobro organizirana škola, a s obzirom na to da se drvo opet vraća na velika vrata, sve smo i popularniji za upis novih učenika koje i ovim putem pozivam da nam se priključe. Valja podsjetiti kako se u Gradištu dovršava veliki drvno-tehnološki centar, s novim tehnologijama obrade i sušenja drva, što će pomoći mnogim malim poduzetnicima, a posebno onima koji će tek otvoriti stolarske obrte, tako da vidim perspektivu za mlade koji se odluče baviti drvom kao svojim zanimanjem. Sve to mogu naučiti u našoj Drvodjelskoj školi gdje, osim za stolara, mogu učiti i za drvodjelskog tehničara te restauratora namještaja – kaže Jozo Petrušić.

Miroslav Flego

Jozo Petrušić mentor Danijela Sabadoša Kao mentor savjetovao sam mu da odradi još dvije godine kod nekog stolara gdje će najviše usvojiti nova znanja i vještine. Zatim sam mu rekao neka položi majstorski ispit i otvori svoju radionicu obrade drva te mentorira nekim budućim majstorima stolarima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana