Novosti
NA GOTOVO 5500 BIRAČKIH MJESTA

Birači su rekli svoje, u 19 sati zatvorena birališta
Objavljeno 30. svibnja, 2021.

ZAGREB - U nedjelju u 19 sati zatvorena su birališta na kojima su birači u drugom krugu lokalnih izbora birali 87 općinskih načelnika, 56 gradonačelnika, 14 župana i gradonačelnika Zagreba.

Na gotovo 5500 biračkih mjesta to je moglo učiniti tri milijuna 230 tisuća birača, do 16,30 sati to je učinilo njih 875 tisuća ili 29,18 posto što je 6,36 posto manje u odnosu na prvi izborni krug.

Imena izabranih trebala bi biti poznata kasnije večeras, prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će sat nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Lokalne izbore, koji su i inače složeni za provedbu zbog brojnosti kandidata i jedinica u kojima se provode (576), ove su godine još složenijima učinile posljedice potresa na Banovini i epidemija covida.

U prvom krugu glasovalo se na više od 6500 biračkih mjesta, u drugom na 5500, od čega je po 25 bilo u šatorima u Sisku, Petrinji, Donjim Kukuruzarima i Majuru.

Svako biračko mjesto ima birački odbor s po deset članova, a tome treba dodati i izborna povjerenstva, pa se broj osoba angažiranih u njima broji u desecima tisuća.

Tome treba dodati i više od 10.500 promatrača u prvom te oko 8300 u drugom izbornom krugu.

Za oba izborna kruga tiskano je 17,8 milijuna glasačkih listića i utrošeno 160 tona papira, izbori će stajati više od 100 milijuna kuna, koliko točno znat će se tek u kolovozu kad se obavi nadzor financiranja i zbroje svi troškovi.

(Hina)

Možda ste propustili...

EUROPSKA KOMISIJA O ŽALBI IZ SRBIJE

O kovanici odlučuje država koja uvodi euro

DOMOVINSKI POKRET PRIHVATIO ŠKORINU OSTAVKU

Vučemilović: Mutni likovi pokušavaju preoteti stranku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

ZNAČAJNE PROMJENE U MIGRACIJAMA STANOVNIŠTVA

OBŽ: Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je više od 33 posto