Crna kronika
PRISILNO PRIZEMLJENJE

Avionom švercao duhan iz BiH, pa pao kod Gradišta?
Objavljeno 29. svibnja, 2021.
I lani su u Gradištu ispustili vreće s duhanom, nesvakidašnju akciju uočila i spriječila policija

Kako su izvijestili iz PU vukovarsko-srijemske, u predjelu Mednik, kod mjesta Gradište, u četvrtak je na poljoprivrednoj oranici policija uočila ultralaki avion dvosjed s vidljivim oštećenjima.


Na mjestu događaja pronašli su 35-godišnjeg bosanskohercegovačkog državljanina koji je njim upravljao. Zbog oštećenja letjelicu je prizemljio, a pri tome se nije nije ozlijedio. PU vukovarsko-srijemska o svemu je odmah izvijestila županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru te Agenciju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova. A o samom događaju i svim okolnostima koje su dovele do njega provodi se kriminalističko istraživanje. Ovo je već drugi put kako je ovakva letjelica pronađena kod Gradišta, i mnogi ovaj slučaj povezuju sa švercom duhana. Tako je bilo i 28. ožujka prošle godine, kada su


šverceri avionom iz BiH prevezli i u poduzetničkoj zoni u Gradištu ispustili vreće s duhanom, koje je zatim pokupio 45-godišnjak iz Vođinaca.


Naime, prilikom nadzora provođenja mjera zabrane napuštanja prebivališta zbog pandemije koronavirusa, policija je uočila i pratila kruženje nepoznate letjelice nad Gradištem. U isto vrijeme uočili su i osobni automobil vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je očito izbjegavao njihovu kontrolu. Policijski su službenici u automobilu kojim je upravljao 45-godišnjak iz Vođinaca pronašli osam PVC vreća duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, ukupne težine 79,25 kilograma. Vozač je odmah uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje.


Naime, susjedna Bosanska Posavina već godinama duhanom i duhanskim proizvodima, prema osjetno nižim cijenama nego u Hrvatskoj, opskrbljuje stanovnike Vukovarsko-srijemske županije, posebice županjske Posavine, koji ondje redovito odlaze u prekogranični šoping. Za pola kilograma rezanog duhana, koji je i najtraženiji, u Orašju plaćaju 50 kuna.


Kada su granice zbog pandemije koronavirusa početkom ožujka prošle godine prvi put zatvorene, mnogi su šverceri, koji su duhana imali u zalihama, ili su preko svojih kanala uspijevali doći do robe, odlučili iskoristiti situaciju i zadovoljno trljali ruke, prodajući ga kupcima i trostruko skuplje nego inače.
Smišljaju razne načine kako robu iz BiH prebaciti preko Save i ostvarivati golemu zaradu. Posljednjih je mjeseci, otkako su na snazi rigorozne mjere oko prelaska granice s BiH, velika potražnja za rezanim duhanom, pa švercerima, kažu nam dobri poznavatelji prilika, posao nikada bolje nije išao.


Marija Lešić Omerović
oštećen avion
UZLIJETANJE NIJE BILO MOGUĆE
AUTOMOBILI ČEKALI I ODVEZLI ROBU?
Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković jučer nam je na upit može li se ovaj slučaj pronalaska letjelice dovesti u vezu s onim iz ožujka 2020., kazao kako kriminalističko istraživanje i dalje traje te da takve navode ne može niti potvrditi niti opovrgnuti, a ni s pojedinostima za sada izlaziti u javnost. Prema informacijama kojima raspolažemo, ultralaki avion u četvrtak prijepodne prilikom slijetanja zakvačio je grane, zbog čega je najvjerojatnije i došlo do oštećenja, pa nije mogao poletjeti nakon obavljenog posla. Neki tvrde da su, čim se prizemljio, ondje stigla četiri automobila sa šest osoba, koji su čekali u blizini obližnje šume. Vreće iz aviona brzo su prebacili u automobile i udaljili se.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike