Osijek
NOVI INVESTICIJSKI ZAMAH

Dolazi Eurospin, gradi se Kaufland i McDrive
Objavljeno 18. svibnja, 2021.
Tvrtke se o svojim planovima zasad još ne izjašnjavaju javno, ali su zato kuloari, uobičajeno, dobro informirani

Nakon kraće pauze u Osijeku, prema svemu sudeći, počinje novi ulagački val stranih investitora. Bar tri multinacionalne kompanije planiraju nove objekte. Nažalost, ni jedna od njih nije primarno proizvodne orijentacije, ipak, svaka je nova investicija dobrodošla u smislu otvaranja novih radnih mjesta. Tvrtke se o svojim planovima zasad još ne izjašnjavaju javno, ali su zato kuloari, uobičajeno, dobro informirani...

Prije kojeg dana u cijelosti je raskrčen prostor na kojemu će niknuti novi McDonald‘sov McDrive. Bit će izgrađen u Retfali, u Strossmayerovoj, na potezu uz raskrižje sa Svilajskom. U tu je svrhu spojeno nekoliko parcela, od kojih su bar dvije duže vremena bile zapuštene i zarasle u korov. Bit će to treći McDonald‘sov objekt u Osijeku, drugi drive-in restoran, koji se kao koncept pokazao vrlo učinkovitim i, ako je suditi prema iskustvu restorana na Drinskoj, od Osječana dobro prihvaćen. Ukupno je to 38. "Mc" restoran u Hrvatskoj, u 15 gradova, no Osijek i Rijeka tako će biti jedini gradovi koji imaju tri McDonald‘sa. Više, četiri, ima ih samo Split, a najviše, naravno, Zagreb.

Onog trenutka kada bude završen novi nogometni stadion na Pampasu, plac preko kojeg sada do njega dolaze kamioni, također iz Strossmayerove, neće dugo ostati prazan. Ondje će, naime, biti prostor budućeg Kauflanda. Dugo je taj maloprodajni diskonter bio u potrazi za odgovarajućom površinom u zapadnom dijelu grada. I ovdje se priča u prvoj varijanti vrtjela oko prostora uz Svilajsku ulicu, ali, eto, čini se, na kraju je presudila blizina budućeg osječkog sportskog dragulja.

Naposljetku, priču zaključujemo dolaskom jednog diskontera - Eurospina. Od kolovoza prošle godine polako se širi po Hrvatskoj, u Slavoniji su za sada jedino u Požegi, pa je došlo vrijeme i za Osijek. Neki su skloni započeto gradilište u Gackoj ulici, nedaleko od IT parka, dovesti u vezu upravo s budućim trgovačkim centrom Eurospina. Drugi su pak najavljivali kako Eurospin u Osijeku neće graditi svoj centar, nego će doći u Trgovački centar Emmezeta, u prostor u kojemu je sada Interspar.

Na naš konkretan upit o njihovim planovima za Osijek, iz Eurospina su ostali zakopčani do grla te nas pozvali da za informacije "o vremenu i lokaciji" pričekamo njihovu pravodobnu objavu na društvenim mrežama.

Definitivno se pokazuje kako Osijek nije zaboravljen od stranih investitora, a zasigurno je da će ovo potaknuti i druge na dolazak u naš grad. Primjerice, već dugo se govori o novom centru Lesnine, i njegova je lokacija izvjesna, ali... Kada se tome pribroje i najavljene investicije lokalne uprave, što gradske što županijske (Distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, obnova željezničkog kolodvora, cestovna infrastruktura...), pa i privatne investicije u stambene objekte, Osijek bi se mogao naći u novom gospodarskom usponu.

Dario Kuštro
RAD I NA GRADSKOJ INFRASTRUKTURI
​Valja ovim investicijama dodati one koje se realiziraju u mini zoni - parku koji će okupljati informatičke tvrtke, potom u Industrijskoj zoni Nemetin, gdje nastaje Distribucijski centar za voće i povrće s pripadajućim hladnjačama i skladišnim prostorima. U oba slučaja kreirat će se nova radna mjesta. Radit će se i na gradskoj infrastrukturi - najveći ove godine bit će početak radova na izgradnji podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, a tu je i nastavak radova na uređenju podzemnih komunalnih instalacija duž cijele Tvrđe.
dolaze poslovi
VELIKO GRADILIŠTE
Najčitanije iz rubrike