Novosti
LOKALNI IZBORI 16. SVIBNJA

Na biračko mjesto s maskom, vlastitom olovkom i osobnom
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
Na biralište ne može pristupiti nitko tko ima povišenu tjelesnu temperaturu

Hrvatski građani u nedjelju izlaze na osme redovne lokalne izbore na kojima će između nešto više od 38 tisuća kandidata izabrati općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Kao i prošlogodišnji parlamentarni, i lokalni će izbori proteći pod strogim epidemiološkim mjerama.

Manje kandidata
Ukupno je na ovim izborima za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Zagreba, za razliku od izbora održanih 2017., prijavljeno devet lista više, odnosno 181 lista od čega 92 samostalne stranačke, 76 koalicijskih i 13 lista grupe građana s ukupno 7151 kandidatom, što je za 363 kandidata manje nego na posljednjim izborima. To je i razumljivo jer je za iduće razdoblje smanjen broj vijećnika i dužnosnika na svim razinama lokalnih vlasti.

Za mjesta u gradskim i općinskim vijećima natjecat će se 29.305 kandidata, što je manje nego 2017. kada su ih bila 35.862. Prijavljena je 2281 lista, odnosno 213 lista manje nego prije četiri godine, i to 1270 samostalnih stranačkih lista, 533 koalicijske i 478 kandidacijskih lista grupe birača.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike izbora da poštuju izbornu šutnju jer se za njezino kršenje novčane kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice političke stranke. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni s od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, a svaka povreda izborne šutnje prijavljuje se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima.

U Osječko-baranjskoj županiji za župane, zamjenike i skupštinare natječe se ukupno 341 kandidat od čega je 60 posto muškaraca i 40 posto žena, a samo je 26 kandidata mlađe od 30 godina, i to svi redom na kandidacijskim listama za županijsku skupštinu.

U Osijeku su ukupno registrirane 89.382 osobe s pravom glasa, što je u usporedbi s 2017., kada ih je bilo 91.431, manje za 2049 glasača. Točno u 7 sati u nedjelju trebalo bi u Osijeku biti otvoreno 117 biračkih mjesta na kojima će ispravnost izbora pratiti 150 promatrača. Na listama za gradonačelnika, njegove zamjenike i Gradsko vijeće nalazi se ukupno 269 kandidata od čega je 57 posto muškaraca i 43 posto žena, a samo je 15 kandidata mlađe od 30 godina, što je samo 5,6 posto.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a žele li biti izabrani već u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Preporuke HZJZ-a
Važno je napomenuti da se preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo namijenjenima provedbi predstojećih lokalnih izbora osigurava zaštita zdravlja svih građana koji sudjeluju u izborima. Na temelju tih preporuka iz osječkog Gradskog izbornog povjerenstva poručuju kako na biračko mjesto taj dan ne može pristupiti nitko tko ima tjelesnu temperaturu višu od 37,2 stupnja ili ako osjeća bilo kakve druge respiratorne smetnje.

- Svi sudionici izbora dužni su imati zaštitne maske s time što za članove biračkih odbora i glasače maske osigurava izborno povjerenstvo. Pravilo je da se na glasačko mjesto dolazi sa zaštitnom maskom. Međutim, ako je birač nema, dobit će je od biračkog odbora. Svi ostali, promatrači i mediji, moraju imati isključivo svoju masku i ako je nemaju neće moći pratiti proces na biračkim mjestima. Članovi odbora koji obavljaju identifikaciju i dolaze u neposredan kontakt s biračima moraju nositi rukavice. Osobe koje idu na teren i koje omogućavaju glasovanje ljudi u kućama moraju imati nazuvke na obući. Naime, u kuće se ulazi samo osobama koje nisu u samoizolaciji ili COVID pozitivne. Pravilo je da se glasuje ispred kuća i stanova, a u kuću se iznimno ulazi samo ako je osoba nepokretna, a nije u izolaciji ili pozitivna. Osigurani su dezinficijensi i svi su pri ulasku na biralište dužni dezinficirati ruke - kažu u izbornom povjerenstvu dodajući kako je dobro da birači na biračka mjesta uz osobnu i zaštitnu masku ponesu i vlastitu kemijsku olovku.

Tomislav Prusina
117

biračkih mjesta bit će 16. svibnja otvoreno u Osijeku
BIRAČKO MJESTO
U redakciju Glasa Slavonije javio se Osječanin s pitanjem gdje će glasati građani koji su na prijašnjim izborima glasali na Zrinjevcu jer je, kaže, zgradi koja je bila namijenjena u tu svrhu sada srušen krov i ograđena je žicom. Iz osječkog izbornog povjerenstva doznajemo da su rješenja o određivanju biračkih mjesta objavljena na web-stranicama Gradskog izbornog povjerenstva Osijeka kao i na oglasnim pločama svih mjesnih odbora i gradskih četvrti. “Gospodin treba nazvati gradsku četvrt kojoj pripada i pitati koje je njegovo biračko mjesto”, poručuje povjerenstvo.
Možda ste propustili...

21 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19

U VSŽ 8 pozitivnih, nema umrlih

UOČI KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA

Nema precizne potvrde tko će podržati Ivana Penavu

MILANOVIĆ NA 30. GODIŠNJICI 63. "A" SAMOSTALNE GARDIJSKE BOJNE ZNG-A POŽEGA

Vi ste stvarali, drugi su promatrali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života