Kultura
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. SVIBNJA 2021.

Virtualna šetnja izložbom o ostavštini Weissmanna
Objavljeno 15. svibnja, 2021.
Vrata Muzeja Slavonije Osijek otvorena su od 10 do 21 sat, ulaz je besplatan

Na konferenciji za novinare iz osječkog Muzeja Slavonije najavili su događanja kojima će obilježiti ovogodišnji Međunarodni dan muzeja. No, prije svega, u skladu s vremenima u kojima živimo, i za ovo događanje predviđeno je pridržavanje epidemioloških mjera, pa će voditi briga o broju okupljenih. U utorak (18. svibnja) vrata Muzeja Slavonije bit će otvorena za sve posjetitelje od 10 sati do 21 sat. Ulazak je besplatan, a vrijedit će i promotivni popust na muzejske suvenire i publikacije.

​Deset radova
Barbara Đurić, zamjenica ravnatelja, uvodno se obratila okupljenim novinarima.

- Upravo zbog ovih pandemijskih vremena ovo neće biti samo jedan dan, nego smo se potrudili prezentirati sve što smo radili proteklih mjeseci i pokazati što smo sve napravili. A ovo smo pandemijsko razdoblje, osim što smo dosta inventirali, iskoristili kako bismo se što više zbližili s našim kolegama iz drugih kulturnih ustanova u gradu, ali i Hrvatskoj, pa smo tako pomagali i potresom pogođenim muzejima u Zagrebu i okolici - rekla je Đurić.

Valentina Kezić iz Odjela edukacije i promidžbe za utorak, 18. svibnja, najavljuje i virtualne šetnje muzejskim postavom, tako će od 15 do 16.30 biti "šetnja" kroz izložbu o ostavštini Hermanna Weissmanna.

- Izložba je preko aplikacije Zoom, a poveznica je dostupna na društvenim mrežama i internetskoj stranici muzeja - naglasila je Kezić.

Naposljetku, istoga će se dana od 18 sati održati i promocija XXXVI. broja Osječkog zbornika na otvorenom ispred muzeja.

- To je naše stručno-znanstveno glasilo koje s manjim ili većim razmacima izlazi od 1942. godine. Zbornik donosi deset radova s različitom tematikom, od kulturne povijesti do radne zaštite muzejske dokumentacije - otkriva Marina Vinaj, voditeljica Odjela knjižnice

Najavljene su potom i tri nove izložbe koje će tijekom svibnja biti otvorene. Prva, 20. svibnja, postav slika i predmeta iz vremena Paje Kolarića je u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek, u sklopu Dana Paje Kolarića.

- U godini smo u kojoj se obilježava 200 godina njegova rođenja, i ovo je prvi u nizu programa te obljetnice. Naš muzejski spomen-kutak okuplja predmete vezane uz Kolarića iz više naših odjela, među kojima je njegova tambura, koja je najstariji očuvani primjerak ovog instrumenta u Hrvatskoj - najavljuje Tünde Šipoš Živić, kustosica Etnografskog odjela muzeja.

Hrvatski list
Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti u Povijesnom odjelu, najavljuje za 25. svibnja izložbu "Branko Mihaljević - I kad umrem pjevat će Slavonija", koja se realizira u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, a u sklopu SLUK-a.

- Na ovoj izložbi izdvojit ćemo određene predmete koji će nam ispričati priču o Mihaljevićevu životu, tu je primjerice i originalan, rukom rađen plakat za predstavu "Zeko, Zriko i Janje" - otkriva Ivanković.

Naposljetku, za 27. svibnja Marina Vinaj najavljuje izložbu "100 godina Hrvatskog lista" čiji je prvi broj objavljen 1920. godine u Osijeku. Ova je izložba pak u suradnji s našom medijskom kućom, jer Glas Slavonije je sljednik Hrvatskog lista.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja je o temi "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje".

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NAGRADA KNJIŽEVNO-PJESNIČKE MANIFESTACIJE

Crikveničko sunce Pavličiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana