Regija
UČITELJICA, NEUMORNA VOLONTERKA I HUMANITARKA

Jasmini Krznarić uručena Zlatna plaketa
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
SLATINA - Posebnom zahvalnicom i Zlatnom plaketom GD Crvenoga križa Slatina zahvalilo je Jasmini Krznarić (66) za nemjerljiv volonterski doprinos i 45-godišnju suradnju. Na sjednici Predsjedništva GDCK-a odlikovanje su joj uručili predsjednica Ljiljana Peretin i ravnatelj Vladimir Jelenčić. Ta nastavnica biologije i domaćinstva nakon 45 godina života i rada u Slatini odlazi u Zagreb, iz kojega je 1976. došla tražeći posao.– Danas se priča kako nema posla, a i prije 45 godina išlo se trbuhom za kruhom. Ja sam, recimo, napisala više od sto molbi prije nego što sam dobila posao. Nakon školovanja kratko sam radila u Perjasici, na Kordunu, u Mikleušu i Novoj Bukovici, a potom sam dobila posao u Slatini i tu dočekala mirovinu.

Odslušala je Jasmina i kolegij prve pomoći, koju je predavala sve do devedesetih godina. Nakon osamostaljenja Hrvatske predaje biologiju i prirodu, i u dugom razdoblju rada u Slatini upoznala je gotovo sve sugrađane i njihovu djecu. Mama joj je također Slatinčanka, pa je uz Slatinu vežu i korijeni i rodbina.

– Ljudi su mi uvijek u Slatini bili dobri, susretljivi i suradljivi. Doba rata posebno me veže uz Crveni križ, premda sam se učlanila čim sam počela raditi, jer sam predavala prvu pomoć.

S izbijanjem rata Crveni je križ Jasmini postao drugo radno mjesto. Prisjeća se 4. rujna 1991., kad se dogodila tragedija u potpapučkim selima Četekovcu, Balincima i Čojlugu.

– Dobili smo ključeve tadašnjih prostorija Crvenoga križa, u kojima smo našli mokru i pljesnivu robu, i ništa od toga nismo mogli iskoristiti i podijeliti nesretnim, uplašenim ljudima koji su došli sa zgarišta svojih kuća. Morali smo se brzo snaći pa smo zamolili sugrađane za pomoć. Slatinčani su nam donosili odjeću, obuću, hranu, pa su se prognanici okrijepili, a organizirali smo im i smještaj. Nekoliko mjeseci radila sam u Crvenom križu jer tada nije bilo nastave. Bila sam zadužena dijelom za podjelu hrane, a najvećim dijelom za brigu o odjeći, obući, posteljini i svemu što je ljudima trebalo. Nekoliko dana poslije prošla nam je kolona od 2500 Iločana koji su išli prema Zagrebu, a velik dio zadržao se kod nas. Zatim je došao pad Vukovara, pa tragedija u Voćinu, a poslije je počela nastava, pa sam radila svoj posao. Naravno, i dalje sam dio vremena provodila u organizaciji prikupljanja odjeće, obuće, hrane, osmislili smo i određene evidencije.

Jasmina Krznarić u Slatini se udala, ondje je sa suprugom živjela 36 godina, a nakon njegove smrti, odlaska djece u Zagreb i umirovljenja, ostala je sama.

– Najljepše je da odem u Zagreb, gdje su mi djeca, iako ovdje imamo vinograd i kućicu u koju svi volimo doći i obrađivat ćemo to što imamo dok budemo mogli…

Petar Žarković
U MATICI OTPOČETKA
Jasmina Krznarić je sa suprugom u Matici hrvatskoj od osnivačke skupštine, zajedno sa supružnicima Krehula, Šuvak, Knapić i nekoliko drugih. Svoj doprinos Maloj slatinskoj biblioteci dala je prikupljanjem recepata za kolače i jela te običaja vezanih uz Slatinu, koja je imala mješavinu njemačke, austrijske i turske kuhinje, i objavljivanjem knjige nagrađene Brončanom poveljom Matice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Održan 26. Baranjski bećarac

2

VIŠE OD 300 WALKERA UŽIVALO U BARANJI

Walkeri: Vraćamo se opet

3

PREDSJEDNIK NA PROSLAVI DANA GRADA NAŠICA

Milanović: Gradite i razvijajte se