Kultura
MINISTRICA NINA OBULJEN KORŽINEK POSJETILA VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Vinkovačka će knjižnica biti primjer kako treba dalje razvijati knjižničku mrežu
Objavljeno 12. svibnja, 2021.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i pri tom posjetila Vinkovce i razgledala gradilište nove Gradske knjižnice i čitaonice vrijedna 47,6 milijuna kuna koja će se prostirati, kada za dvije godine bude završena, na 4 500 četvornih metara i bit će, kako kažu u Vinkovcima najsuvremenika knjižnica u Hrvatskoj. 

- U godini čitanja otvorili smo već dvije nove knjižnice, no vinkovačka knjižnica je veliki dug hrvatske kulture – izgorila je u Domovinskom ratu i predugo se čekalo pokretanje projekta nove knjižnce. Knjižnica u Vinkovcima ima dugu povijest, evo nedavno smo proslavili 145 godina, veliki je broj korisnika, veliki je broj knjiga prikupljen donacijama i ima ogromu važnost za grad. Zato mi je drago da projekt dobro napreduje. Ministarstvo je do sada uložilo 9 miijuna kuna i nastavit ćemo, kako budu zahtjevali radovi. Uvjerena sam da će ova knjižnica biti primjer  kako treba dalje razvijati knjižničku mrežu, ona će ispunjavati puno više od standarda koji se traže za narodne knjižnice, bit će jedan multifunkcionalni prostor i bit će veliki doprinos razvoju kulture, ali i kvaliteti života u Vinkovcima – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić je zahvalio ministrici što je s Gradom u ovom projektu kojega svi Vinkovčani nose u srcu.

- I ja ga nosim u srcu i nadam se da ćemo uskoro ovdje, ne samo posuđivati knjige nego provesti vrijeme gdje će se odvijati razni društveni i kulturni događaji. Zato dugujem i zahvalu premijeru Plenkoviću koji je, kada je bio ovdje, rekao da je uz naš projekt. Vjerujem da za dvije godine možemo Knjižnicu useliti i da će ona biti primjer svim drugim gradovima kao jedna knjižnica koja će biti specifična, i po obliku, ali i po načinu korištenja jer neće biti samo mjesto gdje se posuđuje knjiga – rekao je gradonačelnik Bosančić.

Ravnateljica vinkovačke Gradske knjižnice Vedrana Lugić sretna je što je u samo godinu dana niknula nova zgrada knjižnice.

-Ova je zgrada važna ne samo za kulturu nego i za kvalitetno provođenje vremena. I ministrica kulture i naš gradonačelnik su od početka svog mandata prepoznali koliko je knjižnica bitna za ovaj grad i radili su na tome, a ovo je rezultat. Što će ona sve donijeti Gradu i Županiji kao matična županijska knjižnica, pokazat će vrijeme – rekla je Vedrana Lugić.

 

Prije Vinkovaca, ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, bila je u Mohovu, gdje je posjetila lokalitet 'Dolina mamuta', a potom je obišla i staru gradsku jezgru Iloka, u kojoj će uskoro započeti radovi vrijedni 67 milijuna kuna. U Vukovaru je posjetila Muzej vučedolske kulture gdje je u tijeku realizacija velikog projekta Arheološki park Vučedol koji se provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Konkretni radovi na izgradnji trebali bi početi iduće godine, dok je otvorenje parka planirano za kraj 2023. godine. (d.k./ m.f.)

Možda ste propustili...

OBLJETNICA LIKOVNOG KLUBA "SLIK"

25 godina djelovanja pod tuđim krovovima

PROJEKT LAZARUS U DONJEM MIHOLJCU

Sakralni napjevi baroknih autora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT LAZARUS U DONJEM MIHOLJCU

Sakralni napjevi baroknih autora

2

OBLJETNICA LIKOVNOG KLUBA "SLIK"

25 godina djelovanja pod tuđim krovovima

3

U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Zatvorena izložba o stripu i predstavljen strip-album Matijevića