Osijek
ENTUZIJAZAM I UPORNOST

Kreativci iz Gacke osnažuju kulturu već deset godina
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
U prvih deset godina udruge Snaga kulture, koju vodi Davor Horvat, uspješno je odrađeno 30-ak projekata

Neprofitna udruga Snaga kulture, koju vodi entuzijast Davor Horvat, zajedno sa suradnicima nedavno je obilježila deset godina svoga postojanja. Gledajući što su sve u ovoj udruzi do sada napravili pokušavajući Osijek trgnuti iz sna, možemo zaključiti kako je kreativnim ljudima samo nebo granica.

Svoje je brojne životne hobije ovaj umirovljeni diplomirani ekonomist pretočio u programske aktivnosti udruge koju vodi. Možda je intenzitet rada udruge Snaga kulture poremetila epidemija COVID-19, no unatoč preprekama mali kreativni laboratorij u Gackoj 10, u zgradi trgovačkog centra, nije prestao sa svojom aktivnostima. Na plakatu koji se može vidjeti na ulazu u prostor ove udruge čitamo raspored koji je vrijedio u listopadu prošle godine prije nego što je krenuo novi val korone i zaštitnih epidemioloških mjera. Ponedjeljak je bio rezerviran za tečaj engleskog jezika pod nazivom English for You, namijenjen ljudima umirovljeničke dobi. Njega na inovativan način vodi dr. sc. Anica Perković, profesorica koju poznaju naraštaji studenata osječkog Poljoprivrednog fakulteta (danas Fakulteta agrobiotehničkih znanosti). Utorkom se održavala radionica Kreativna razbibriga. Nju vodi Davor Horvat dajući sasvim novi identitet različitim odbačenim predmetima poput reklamnih letaka. U prostoru Udruge vidjeli smo skulpturu grofice Pauline Hermann, popularne Mačkamame, po kojoj je cijela četvrt dobila ime. Fascinacija ovom osječkom groficom i njezinim nasljeđem najintenzivnija je upravo u blizini njezine vile, koja je nekada bila na samom rubu grada Osijeka. Horvat nam kaže kako grofica nije bila samo rastrošna bogatašica, nego i poznata gradska dobrotvorka. U radu radionice Kreativna razbibriga uključeni su i učenici Osnovne škole Augusta Šenoe. Srijedom se održavala slikarska radionica koju vodi Fahra Alempić, a četvrtkom keramička radionica pod vodstvom Ksenije Šagodić. Petak je možda bio i najzanimljiviji jer na taj dan se održavala literarno-dramska radionica. Njezin je voditelj, također, svestrani Davor Horvat. Vidjeli smo neke snimljene inserte Essekerskog cabareta i kafića "Dodžeš - odeš". Ovdje smo prepoznali kreativni rukopis naše nekadašnje radne kolegice, umirovljene novinarke i aktivne spisateljice Ljerke Antonić. Raduje nas njezin smisao za komično, ali i posvećenost osebujnom esekerskom kulturnom identitetu. Njezine vesele kolumne, koje su stare Esekere podsjećale na slične literarne akrobacije međuratnog autora Luje Pleina, bile su uvijek rado čitano štivo u Glasu Slavonije.

Tijekom prvih deset godina ove udruge uspješno je odrađeno tridesetak različitih projekata. S predsjednikom udruge Horvatom razgovarali smo o njegovim idejama kada je riječ o promicanju turističkih sadržaja ne samo našeg grada i županije. U to se ubraja i inovativni govorni Osječki telefonski turistički vodič kao i cijeli niz drugih sličnih pothvata ostvarenih, čak i izvan granica Hrvatske. Udruga Snaga kulture dokaz je kako među nama postoje daroviti pojedinci koji se na osebujan i kreativan način raduju životu, uljepšavajući svakodnevicu svojim maštovitim idejama.

Draško Celing
KULTURNI I OBRAZOVNI PROGRAMI
Tijekom deset godina udruga Snaga kulture ostvarila je brojne kulturne i obrazovne programe, poput vrlo posjećenih pjesničkih večeri u restoranu Müller u Tvrđi. Davor Horvat kreirao je za slijepe i slabovidne osobe posebni telefonski vodič nagrađen Zlatnom medaljom 10. izložbe inovacija u Osijeku. Za učenike osnovnih škola osmišljeni su projekti kao što su “I spomenici govore”, “Ulicama moga grada”, “Barunica i violinist”, “Razigrana povijest”, “Osijek i ja dišemo zajedno”, a nisu zaboravljeni ni odrasli.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike