Mozaik
IZ VIVA ŠKOLE FILMA U VUKOVARU U SARAJEVO

Predstavljat će Hrvatsku
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Polaznici u oba ciklusa ozbiljno pristupili usvajanju novih znanja o filmu

Prvo poglavlje VIVA škole filma - Hrvatska, jednoga od značajnijih projekata u Vukovaru koji povezuje osnovnoškolce i svijet umjetnosti, uspješno je okončano u subotu.

Naime, održana je svečana dodjela certifikata za deset polaznika iz drugog ciklusa, čime je ukupan broj onih koji su sudjelovali u ovoj specifičnoj školi zaokružen na 34. Nositelj projekta u Lijepoj Našoj je vukovarska produkcija DESIGN STUDIO D, na čijem je čelu Darko Puharić, koji je naglasio kako su polaznici u oba ciklusa ozbiljno pristupili usvajanju novih znanja vezanih uz svijet filma, pa su im dodjelom certifikata, u nazočnosti njihovih roditelja, željeli zahvaliti na sudjelovanju.

- Ponosni smo na naše marljive polaznike, a zahvalnost dugujemo domaćinu, Osnovnoj školi Mitnica, Gradu Vukovaru i svim našim mentorima. Najbolji polaznici u prvom ciklusu; Andrea Stjepanović, Sara Horvacki i Luka Vitek te troje najboljih u drugom ciklusu; Eva Šota, Dino Guštim i Tina Petko u rujnu će predstavljati Hrvatsku na VIVA film festivalu u Sarajevu - istaknuo je Puharić. Ako zbog epidemiološke situacije festival u Sarajevu ne bude moguće organizirati, u njegovu će terminu u Vukovaru za polaznike održati filmsko druženje te prikazati učeničke uratke kao i pobjedničke filmove iz Sarajeva iz prethodnih godina.

No, ova će predivna priča već u lipnju dobiti nastavak, a svi učenici koji su uspješno okončali prvi stupanj dobit će sjajnu priliku nadograditi stečena znanja.

- U prvom stupnju smo polaznicima dali opće znanje, prema principu "od svega po malo" iz područja videosnimanja, fotografije, glazbe, glume i montaže. U drugom će se stupnju polaznici odlučiti za jedno od tih područja i pet će dana dobivati znanja isključivo iz segmenta za koji se odluče - pojasnio je Puharić.

VIVA škola filma - Hrvatska pokrenuta je prema licenci VIVA festivala iz Sarajeva, međutim Puharić je naglasio kako u BiH postoji samo prvi stupanj, pa će ono što slijedi u Vukovaru bio veliki iskorak. Iako poziv za sudjelovanje još nije raspisan, već sada je 25 od 34 učenika izrazilo interes za pohađanje nastavka škole. VIVA škola filma BiH postoji 7-8 godina i upravo je to nekim polaznicima bio poticaj da upišu akademiju; filmsku, redateljsku i glumačku, pa i ne čudi što su Puharić i svi mentori u vukovarskoj filmskoj školi ocijenili iznimno značajnim što je na istoku Hrvatske nemali broj osnovnoškolaca viših razreda prvo pokazao interes te potom i stekao osnovna znanja o snimanju, montaži i režiji i time se približio svijetu filma, glazbe i fotografije.

- S nestrpljenjem iščekujemo nastavak programa i vjerujem kako će ga oni koji se odluče sudjelovati uspješno i završiti, jer je riječ o djeci koja doista vole film i žele doznati što više o tehnikama uključenim u njegovo nastajanje - poručio je Puharić.
Dragana Korpoš
skoro svi
NASTAVILI BI

POHAĐANJE

ŠKOLE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina

2

50 IZVOĐAČA NASTUPILO NA CMC FESTIVALU U VODICAMA

Mia je dobila nagradu
CMC televizije za hit
festivala "Sretan put"

3

ANIMAFEST U ZAGREBU ZAVRŠEN DODJELOM NAGRADA NAJBOLJIMA

"Noćni autobus" i "Nos ili zavjera odmetnika" osvojili su Grand Prix