Kultura
BOŠKO PEŠIĆ OSNIVAČ ESTETIČKOG LABORATORIJA FFOS-A

Kao filozofija umjetnosti estetika svoje iskustvo vraća izvornoj namjeri
Objavljeno 12. svibnja, 2021.
Razlika između umjetnosti i filozofije je što potonja pokušava to za što su obje zainteresirane izraziti preko pojma

Novoosnovani Estetički laboratorij (EstLab) Filozofskoga fakulteta u osijeku, čiji je voditelj izv. prof. dr. sc. Boško Pešić, započeo je s radom ovog proljeća. Izvorna ideja estetičkog laboratorija izrasla je zajedno s konceptom koji je na skopskom sveučilištu sredinom 20. stoljeća osmislio hrvatski filozof Pavao Vuk-Pavlović (1894-1976) i predstavlja moderno propitivanje onih mogućnosti koje nastaju iz višestruke povezanosti filozofije i umjetnosti. Među njima se naročito teorijski potentnom ispostavlja obrazovno-odgojna uloga umjetnosti koja još uvijek, čini se, nije ni izbliza dovoljno sagledana, a kamoli iscrpljena. O svemu smo porazgovarali s izv. prof. dr. sc. Pešićem.

Kada i kako ste došli na ideju o pokretanju estetičkog laboratorija?

- Laboratorij eksperimentalne estetike ili, kolokvijalno, estetički laboratorij idejno je potaknut filozofskim nasljeđem kojim nas je obvezao hrvatski filozof Pavao-Vuk Pavlović. Značajnost njegove filozofije odgoja počiva na pretpostavci da umjetnost igra integrativnu ulogu u takvom odgoju koji je usmjeren k obuhvatnom oblikovanju onoga ljudskog u čovjeku. Filozofski gledano, umjetnost je povezana s istinom upravo onoliko koliko se otvorenim drži taj djelotvorni pokazatelj čovještva. Naš estetički laboratorij, kao i onovremeni Vuk-Pavlovića, ostaje čvrsto nastojanje da se takav jedan napor prepozna.

Koje su najpotentnije mogućnosti koje nastaju iz višestruke povezanosti filozofije i umjetnosti?

- Biti sklon filozofiji nije ništa drukčije od imati afinitet prema umjetnosti. Kod Schellinga ili Gadamera, primjerice, možemo posvuda naići na ovakav stav. Razlika između umjetnosti i filozofije je što potonja pokušava to za što su obje zainteresirane izraziti preko pojma. Drugim riječima, kao što je to Adorno dobro primijetio, ako u umjetnosti istina teži postati izraz, u filozofiji izraz teži postati istina. Što znači ovo ‘teži postati‘? Takvo dolaženje do istine u filozofiji se obično zove dijalektika. Umjetnost i filozofija nalaze sebe u ovakvom svojevrsnom kretanju duha. To kretanje bilo bi nemoguće bez dijalektike, kao što, na kraju krajeva, i istine nema bez takvog kretanja.

Koja je uloga estetike u cijeloj toj priči?

- Estetika koja želi predstavljati vezu između umjetnosti i filozofije najmanje može biti onakva kakva o njoj danas vlada predodžba. Industrijalizacija ljepote u rasponu od estetske kirurgije do raznih inačica sveprisutnog digitalnog konzumerizma posredovala je umjetnost isključivo kao oblik zabave kojim se posve predvidljivo pasivizirao svaki otpor koji bi viziju budućnosti eventualno promatrao izvan tehnoloških inkubatora. Tek kao filozofija umjetnosti estetika svoje iskustvo doista vraća izvornoj namjeri – pružiti takvo razumijevanje umjetnosti koje se u uspostavljanju slike prirode i svijeta oslobađa od bilo kakve profitabilnosti.

Koliko je važno za studente da razna filozofska učenja s kojima se susreću dobiju praktičnu primjenu u ovakvom jednom laboratoriju?

- Čini mi se da je velika studentska dobit u poticanju ovakve tematske rasprave. Živimo u vremenu u kojemu je sluh za ovakve teme u velikoj mjeri zatajio, ako nije i poništen. Smatram da je upravo zbog tih razloga studentima potrebno nanovo stvoriti takvo okružje na temelju kojeg će oni imati mogućnost prozreti pogubnost konformizma koji im se kuloarski uobičajeno nalaže i na koji sveudilj nailaze.

Koje će kolegije i znanstvene grane pokrivati estetički laboratorij kroz svoje aktivnosti?

- Premda se u njoj kriju velike mogućnosti, interdisciplinarnosti iz svega onoga što se danas njome predstavlja također prijeti kompromitacija. Recimo stoga tek to da je namjera Estetičkog laboratorija u sebi sabrati sva ona iskustva širokog znanstvenog područja koja zainteresirano prate navedene društvene tendencije.

Možete li našim čitateljima približiti što bi to bila filmozofija?

- Filmozofija je naziv sekcije Estetičkog laboratorija koja je inspirirana istoimenom knjigom francuskog filozofa Olliviera Pourriola. No smisao ove sekcije nije samo držati filmski mainstream na filozofskom štapu, nego, riječima vrsnog filmskog kritičara i voditelja ove sekcije, prof. dr. sc. Marijana Krivaka, "objasniti i protumačiti epistemološke bliskosti između filozofije kao humanističke discipline i umjetnosti filma" s kojom obje imaju izoštrenu priliku kritičkog pristupanja zbilji.

Koliko vas u planovima ometa pandemija?

- Pandemija se pokazala kao zlokobno usporavanje svih životnih tijekova, ali, jednako tako, i kao izazov. Sačuvati dobar osjećaj postalo je imperativ koliko i pitanje dobrog ukusa. U tom su smislu planirane brojne aktivnosti Estetičkog laboratorija koje će ključnost iduća dva tjedna učiniti vremenski neznakovitim.

Danijel Miklić
danas
SLUH ZA

OVE TEME

JE ZATAJIO
Možda ste propustili...

U SKLOPU DANA MATICE HRVATSKE U OSIJEKU, U REŽIJI ROBERTA RAPONJE

Danas online predstava "Tri žene"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana