Novosti
IZBORI I OSOBE S INVALIDITETOM

Iskoristite svoje pravo i glasajte
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je sve sudionike izbornog procesa da uz osiguranje arhitektonske pristupačnosti prostorija političkih stranaka, predizbornih debata, skupova i biračkih mjesta, osiguraju i informacijsko-komunikacijsku pristupačnost, odnosno poruke i informacije važne za sudjelovanje na izborima moraju biti dostupne i razumljive svima, uključujući gluhe i slijepe osobe, kao i osobe s intelektualnim teškoćama. Također je pozvala i sve birače koji smatraju da im je ugroženo ili onemogućeno njihovo biračko pravo da se obrate Državnom izbornom povjerenstvu kako bi se pravodobno poduzele odgovarajuće mjere i otklonile eventualne nepravilnosti.

- Život osoba s invaliditetom, kao i svih građana, događa se na lokalnoj razini. Zbog toga su izbori od posebne važnosti za više od 500.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koliko ih ima u Hrvatskoj. Kad se tome pribroje članovi njihovih obitelji, dobije se najbrojnija manjina koja je svakodnevno suočena s brojnim dodatnim izazovima uz one s kojima se nose svi ostali građani. Unatoč brojnosti, većinu svoje energije moraju ulagati u uklanjanje prepreka na svakom koraku, i zato je njihova vidljivost mala i ne mogu se nametnuti kao glasna grupacija koja bi tražila svoja prava. Zbog toga je još veća odgovornost političara da prilikom kreiranja planova za unaprjeđenje života čitave zajednice ne zaborave one grupacije osoba s invaliditetom koje su višestruko marginalizirane i isključene, kao što su osobe koje žive u ustanovama, ili im prijeti izdvajanje iz zajednice zbog nepostojanja socijalnih usluga koje bi im se pružale tamo gdje žive, roditeljima djece s teškoćama u razvoju ili obiteljima koje skrbe o svom članu s invaliditetom, posebice kad je riječ o osobama s teškoćama mentalnog zdravlja – stoji u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Slonjšak.

- Pozivamo sve osobe s invaliditetom da iskoriste svoje pravo na sudjelovanje u političkom životu kroz mogućnost da glasaju na lokalnim izborima - zaključuje pravobraniteljica Slonjšak. T.Prusina
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Dvije novopozitivne osobe, 251 u samoizolaciji

UOČI KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA VUKOVARA

Nema precizne potvrde tko će podržati Ivana Penavu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života