Regija
RESSLER DONIO DOBRE VIJESTI

Vinkovci na putu uvrštenja
u Kuću europske povijesti
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Kuća je vodeći muzej posvećen transnacionalnim fenomenima koji su formirali europski kontinent
VINKOVCI

Na radnom sastanku što ga je priredila Vinkovačka razvojna agencija VIA bilo je riječi o europskim projektima provedenim u Vinkovcima te planovima u novom financijskom razdoblju 2021. – 2027., ali za Vinkovčane svakako je bio najzanimljiviji dio o proceduri uvrštavanja Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi u Kuću europske povijesti, što je inicirao Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EU parlamenta za EU proračun.

Kuća europske povijesti vodeći je muzej posvećen transnacionalnim fenomenima koji su formirali naš kontinent, podsjetio je Ressler. Svojim tumačenjem povijesti iz europske perspektive povezuje i uspoređuje zajednička iskustva i njihove različite interpretacije, nastoji poticati učenje iz transnacionalne perspektive diljem Europe.

- Osnovna je misija povećanje razumijevanja europske povijesti u svoj njezinoj složenosti, poticati razmjenu ideja i preispitivati pretpostavke. Prikazuje i prikuplja povijest europske integracije i njezinih temelja. Projekt je Europskog parlamenta, a ujedno i dio njegove ponude za posjetitelje – rekao je Ressler, dodavši kako će se uvrštavanjem Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi u postav Kuće europske povijesti pridonijeti turističkoj prepoznatljivosti ovoga kraja i povećanju važnosti činjenice da na samom istoku Europe postoji mjesto s 8000 godina kontinuirane naseljenosti.

- Vinkovci mogu biti ponosni na svoju povijest, kulturu, tradicijsku baštinu, i to je glavni razlog zbog kojeg sam inicirao uvrštavanja Vinkovaca u Kuću europske povijesti, koja pokušava upisati cjelokupnu europsku povijest od najranijih dana, a 8000 godina duga tradicija i kontinuitet življenja jasno daju za pravo Vinkovcima da se nađu visoko na mjestu u Kuću europske povijesti. To je poruka i simbol duboke povezanosti i isprepletenosti Vinkovaca u same početke europske povijesti – rekao je Karlo Ressler, dodavši kako treba gledati i u budućnost, podsjetivši kako možemo računati na 24 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom financijskom razdoblju.

Miroslav Flego
8000

godina kontinuirane povijesti dovoljan su razlog za uvrštavanje u europski postav
PRILAGODBA IZAZOVIMA I PROMJENAMA
Ressler je poručio da se Vinkovci, Slavonija i Hrvatska moraju prilagoditi svim izazovima i promjenama kojima svjedočimo i u Vinkovcima, te da Slavonija i Vinkovci neće biti isti za deset godina. “Veseli činjenica da Vinkovci već sada fondove koriste prilično učinkovito i u usporedbi s drugim gradovima, posebice kada uzmemo u obzir činjenicu da je više od milijardu kuna isplaćeno korisnicima na području grada Vinkovaca. Trenutno smo u kontaktu s upravom Kuće europske povijesti i nastojimo argumentirati koji su razlozi zbog kojih je Vinkovcima tu mjesto”, rekao je Ressler.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela