Novosti
PRISTIŽE SVE VIŠE DOZA CJEPIVA

U Slavoniji je sve više punktova za cijepljenje, na red počinju dolaziti i prioritetne profesije
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Krešić: Pozivam građane da se prijavljuju kod obiteljskih liječnika

Nakon što je najavljeno da bi ovoga tjedna u Osječko-baranjskoj županiji trebalo protiv koronavirusa biti cijepljeno 11 tisuća osoba, najave pojačanog cijepljenja stižu i iz Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog stožera civilne zaštite kako je do 1. svibnja na područje te županije stiglo 34.398 doza cjepiva. Prvu je dozu primilo 23.836 osoba (19,5 posto odraslog stanovništva), a dvije doze 8062 osobe (6,6 posto odraslog stanovništva VSŽ-a). Naglasila je kako su sve količine cjepiva koje su pristigle i upotrijebljene, što govori u prilog činjenici kako se cijepljenje uspješno i kontinuirano provodilo.

Veliki interes
- S velikim zadovoljstvom možemo najaviti da nam stižu veće količine cjepiva, kao što je najavljeno i na nacionalnoj razini. Tomu smo se nadali i iznimno nas veseli, jer znači kako dolazi vrijeme kada ćemo moći cijepiti u kontinuitetu sve osobe koje su zainteresirane. U subotu ćemo cijepiti na tri punkta, punktovima domova zdravlja u Vukovaru i Županji te u Vinkovcima u sportskoj dvorani OŠ Antuna Gustava Matoša - najavila je Krešić, dodavši kako je u planu na ta tri punkta u subotu cijepiti oko 1700 osoba. Naglasila je kako će idućeg tjedna stići veće količine cjepiva, pa će sukladno tomu aktivirati i više punktova.

- Bio je velik interes osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, pa još uvijek imamo i takvih osoba koje trebamo cijepiti, no kako su najavljene i dolaze veće količine cjepiva, počeli su se cijepiti pojedini resori koji pripadaju u prioritetne. Pozivam građane da se prijavljuju kod svojih obiteljskih liječnika koji će ih ili sami cijepiti ili upućivati na punktove - navela je i ponovila kako cijepljenje nema alternativu u borbi protiv koronavirusa.

U srijedu je na području Vukovarsko-srijemske županije potvrđeno 80 novih pozitivnih osoba na COVID-19, među kojima je najviše oboljelih iz Vinkovaca (18) i Vukovara (12). Od posljedica zaraze preminula je jedna osoba. Trenutno je u toj županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19, a 653 su u samoizolaciji. Među pozitivnima je 16 radnika iz sustava zdravstva kao i 11 nastavnika i 24 učenika. U Osječko-baranjskoj županiji u srijedu je evidentirano 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 452 testirana u KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a. Na bolničkom liječenju je 135 oboljelih od koronavirusa, i to 104 u KBC-u Osijek (od kojih su 34 na respiratoru) te 31 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazilo 1435 osoba. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 56 i 72 godine. Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji, a utvrđena su dva kršenja. Jedno je utvrđeno po dojavi da je u zgradi Županijskog suda u Osijeku osoba iz Belišća kojoj je određena mjera samoizolacije, a drugo se dogodilo na graničnom prijelazu Duboševica-Udvar gdje je kao izlazni putnik došao hrvatski državljanin s prebivalištem u Srbiji koji je prekršio dopušteno vrijeme za tranzit i mjeru samoizolacije. Policija je uručila i prekršajni nalog osobi iz Tenje koja je na autobusnom kolodvoru u Osijeku zatečena bez zaštitne maske.

Traže informacije
U Hrvatskoj su u 24 sata zabilježena 2494 nova slučaja zaraze koronavirusom, testiranih je 10.446, a 51 osoba je umrla, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 12.135. Među njima su 2123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata. Zaključno s 4. svibnja utrošeno je 944.398 doza cjepiva. Dosad je 734.556 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom.

U Europskoj uniji je do sada ukupno iskorišteno 153,8 milijuna doza cjepiva, a cijepljeno je 112,4 milijuna ljudi, što je četvrtina stanovništva EU-a. Potpuno je cijepljeno 41,9 milijuna ljudi, što je 9,4 posto stanovništva EU-a. Oni su dobili ili dvije doze cjepiva ili jednu dozu Johnson&Johnsona, koje se daje u samoj jednoj dozi. U drugom tromjesečju zemlje članice EU-a trebale bi dobiti ukupno oko 410 milijuna doza, najviše od Pfizer/BioNTecha - 250 milijuna, 70 milijuna AstraZenece, 55 milijuna Johnson&Johnsona i 35 milijuna od Moderne. U Hrvatsku bi do kraja lipnja trebalo stići više od dva milijuna doza. Idućeg tjedna dolazi više od 200 tisuća doza cjepiva, a tjedan poslije 300 tisuća doza. Među prioritetnim skupinama za cijepljenje trenutačno su turistički djelatnici. "S obzirom na dovoljnu količinu cjepiva, svi će moći biti cijepljeni kako bi se uoči turističke sezone poslalo poruku o sigurnom boravku u Hrvatskoj. "Vjerujem da će oni svi to rado učiniti", rekao je premijer Andrej Plenković.

Među prioritetima bi trebali biti i prosvjetari. Sindikat hrvatskih učitelja zatražio je u srijedu od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da u što kraćem vremenu provede prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika, ističući da u devet županija još nemaju nikakve informacije o terminu cijepljenja.

D.Korpoš/I.Alilović/H
napredak
CIJEPLJENA JE ČETVRTINA GRAĐANA EU-a
Kata Krešić

ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

S velikim zadovoljstvom možemo najaviti da nam stižu veće količine cjepiva, kao što je najavljeno i na nacionalnoj razini. Tomu smo se nadali jer znači kako dolazi vrijeme kada ćemo moći cijepiti u kontinuitetu sve osobe koje su zainteresirane
MANJI RIZIK
Cijepljenje cjepivima Moderne ili Pfizera značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podatci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dva tjedna nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94 posto niži u usporedbi s njihovim necijepljenim vršnjacima, priopćio je CDC. Već je i dva tjedna nakon prve doze taj rizik bio 64 posto niži, pokazali su podatci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Kako se i očekivalo, cjepivo nije osiguralo zaštitu u prva dva tjedna od prve doze.
POTVRDE
Hrvatska i Mađarska potvrdile su u srijedu uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv COVID-19, neovisno o tome koje je cjepivo korišteno, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili predočenje negativnog testa, te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.

Mađarska vlada je izmijenjenom odlukom 1. svibnja 2021. omogućila priznavanje negativnih PCR testova obavljenih u Republici Hrvatskoj za putovanje u Mađarsku, navodi MVEP.
Možda ste propustili...

ONLINE NASTAVA I INFLACIJA DOBRIH OCJENA

Ljetni rok i dopunski rad imaju i prednosti i mane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života