Svijet
EKONOMISTIMA SPORNE ODLUKE VLASTI

Srbija nagrađuje s 25 eura one koji se cijepe
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Srbija će svojim građanima koji su cijepljeni bar jednom dozom ili prime cjepivo protiv COVID-19 do 31. svibnja, kao nagradu za odgovornost, uplatiti pomoć od 25 eura, priopćila je vlada Srbije. Svi koji prime makar i prvu dozu do spomenutog roka, imat će pravo na financijsku pomoć države od 3000 dinara. Prijaviti se mogu svi stariji od 16 godina, kaže Vlada, priopćivši kako "na inicijativu predsjednika" priprema tu odluku, bez obzira koje cjepivo građani primili. O tome je u programu TV Pink govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući isplatu umirovljenicima, korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima te osuđenicima u kazneno-popravnim ustanovama.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je "linearno i neselektivno davanje pomoći u vrijeme pandemije upitan potez koji se s ekonomskog gledišta ne može opravdati". "To će izazvati novo zaduživanje zemlje“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. On drži izvjesnim da će "do kraja godine razina javnog duga prema BDP-u prijeći 60 %". "Ako smo se zadužili – nema spora, doći će dan kada ćemo to morati vratiti", kaže. No Vučić uvjerava da će Srbija zadržati stopu javnog duga ispod 60 % BDP-a.

- Ne postoji nijedna zemlja u kojoj je manjom brzinom rastao javni dug. Vodimo računa da podižemo stopu rasta, a da pritom ne povećavamo javni dug - ističe Vučić. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike