Novosti
ORGANIZACIJA IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA

Na raspolaganju je najmanje
200.000 doza cjepiva tjedno
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Premijer: Svjedočimo praktički prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva

Do kraja lipnja u Hrvatsku će ukupno doći više od dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a intenziviranje cijepljenja sada je glavna briga političkih i zdravstvenih vlasti.

To je bila i tema videosastanka premijera Andreja Plenkovića sa svim županima i voditeljima županijskih zavoda za javno zdravstvo - distribucija cjepiva s obzirom na povećanje broja doza cjepiva koje pristižu. "Smisao sastanka bilo je intenziviranje napora Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svih županijskih zavoda, uključujući i primarnu zdravstvenu zaštitu, te ubrzanje procesa procjepljivanja u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Plenković novinarima. "Sada je taj prijelomni trenutak gdje svi koji su uključeni moraju učiniti maksimalan napor da se što veći broj ljudi cijepi", poručio je.

Župani i ravnatelji županijskih zavoda informirani su o broju doza cjepiva koje će dobivati, a od njih je zatraženo da strukturiraju i organiziraju proces cijepljenja i pozovu sugrađane. "Ovoga vikenda svjedočimo praktički prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva od različitih proizvođača u Hrvatsku. Ovo je razdoblje kada ćemo na tjednoj razini imati najmanje 200.000 doza koje su, što direktno, što preko HZJZ-a, krenule prema županijskim središtima", rekao je. Od idućeg tjedna taj će broj biti i veći od 300.000 doza tjedno, pa će do kraja lipnja u Hrvatsku ukupno doći više od dva milijuna doza cjepiva. Na taj način stvorili smo pretpostavke da se praktički procijepe svi koji žele biti cijepljeni, ustvrdio je premijer. "Sada je odgovornost na županijama, županijskim zavodima i sustavu primarne zdravstvene zaštite da građani dobiju cjepivo", dodao je.

Na sastanku je jednoglasno zaključeno da je cijepljenje dobro i korisno jer su prednosti cijepljenja mnogo veće od rizika te je Plenković još jednom u ime Vlade i svih stručnjaka koji su bili na sastanku apelirao na građane da se cijepe. Razgovaralo se i o sektorskim cijepljenjima, primjerice turističkih djelatnika. S obzirom na dovoljnu količinu cjepiva, svi će moći biti cijepljeni kako bi se uoči turističke sezone poslalo poruku o sigurnom boravku u Hrvatskoj. "Vjerujem da će oni svi to rado učiniti", dodao je.

Plenković smatra kako bi jako dobar rezultat bio kada bi se u Hrvatskoj cijepilo dva do 2,3 milijuna građana.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1396 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 9040 testiranih, a umrlo je 46 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 11.033. Među njima je 2169 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata. Od 25. veljače 2020. ukupno je zabilježeno 336.918 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7264 umrlo. U samoizolaciji su trenutačno 27.733 osobe.

Zaključno s 3. svibnja utrošeno je 921.527 doza cjepiva, a cijepljena je 716.861 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 509.580 građana.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je kako su u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađena 342 uzorka od kojih je 48 bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se 138 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 110 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru) te 28 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 62, 74 i 85 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 1544 osobe. Policija je utvrdila dva kršenja mjera samoizolacije, i to u Batini i Osijeku. U nadzoru ugostiteljskih objekata, prodavaonica, kladionica i drugih nisu utvrđene nepravilnosti.

I.Solar/H
PREMINULA RODILJA
Rodilja koja je umrla u varaždinskoj bolnici imala je teški oblik COVID-a, a dijete rođeno carskim rezom zasad je stabilno, no još se ne zna je li i ono pozitivno, izjavio je u utorak ravnatelj bolnice Nenad Kudelić. Tridesetjednogodišnja trudnica u 32. tjednu trudnoće stigla je u ponedjeljak poslijepodne na hitni bolnički prijem. “Trudnica je odmah zaprimljena u jedinicu intenzivnog liječenja, a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ponajprije izazvanog teškom upalom pluća, donesena je odluka o hitnom carskom rezu i započeta je reanimacija, no unatoč svim postupcima rodilja je preminula”, kazao je Kudelić.
Možda ste propustili...

NOVI AVIONI OSJEČKE AIR PANNONIJE

Novi zrakoplovi za VIP putnike i prijevoz organa

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 372 PACIJENTA, 28 NA RESPIRATORU

Stožer: U Hrvatskoj 96 novozaraženih koronavirusom, osam umrlih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti

3

URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?