Novosti
MATICA I SINDIKAT UMIROVLJENIKA HRVATSKE

Traže promjenu formule za mirovine
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražili su da Vlada hitno izmijeni formulu za usklađivanje mirovina jer postojeća dovodi do stalnog opadanja prosječnih primanja umirovljenika u odnosu prema prosječnim plaćama.

Dvije umirovljeničke udruge traže da mirovine prate rast radničkog standarda, a u zahtjevu za izmjenom formule upozoravaju da je prosječna netoplaća isplaćena za veljaču porasla na 7038 kuna, a prosječna mirovina iznosila je samo 2567 kuna. To znači da je prosječna mirovina u odnosu prema prosječnoj plaći pala na udjel od samo 36,48 %, što je hrvatske mirovine po relativnoj vrijednosti smjestilo na europsko dno.

- Ti podaci su alarmantni i zabrinjavajući jer se na temelju zakonom propisanog modela usklađivanja sustavno osiromašuje umirovljenike nepravednom formulom, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 % povoljnijeg indeksa rasta cijena, odnosno plaća - poručuju. Kažu da opravdanost umirovljeničkih zahtjeva potvrđuje i posljednje "nevjerojatno nisko usklađivanje mirovina za samo 0,56 %", što je najniži rast u posljednjih pet godina i među najnižima u posljednjih nekoliko desetljeća. H
Možda ste propustili...

KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE NOĆNOG NASILJA U VUKOVARU

Sukob mladih zbog "nesuglasja"?

DAVID MRĐANOV, DOBITNIK NAGRADE "LUKA RITZ"

Puštam vjetru i sudbini da odluče što ću raditi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života