Mozaik
NA REPERTOARU OD 6. SVIBNJA

U hrvatska kina stiže novi film “Ljeto ‘85.”
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
François Ozon odavno se etablirao kao jedan od najvažnijih i najboljih europskih redatelja 21. stoljeća. Gotovo svaki njegov film prikazao se u konkurenciji nekog od velikih filmskih festivala, poput Berlina, Cannesa i Venecije, a nemali broj puta Ozonovi filmovi našli su se u najužoj konkurenciji za nagradu Europske filmske Akademije, ili za najugledniju francusku filmsku nagradu Cesar. Ove je godine Ozon snimio novi film koji je oduševio i kritiku i publiku. Riječ je o drami "Ljeto ’85.", koja nam u kina stiže sutra, 6. svibnja.

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David spašava ga poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Ali hoće li ti snovi trajati duže od samo jednog ljeta? Priča filma odvija se u ljeto 1985. godine. Film "Ljeto ’85." službeno je izabran za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu, a također je pokupio čak 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske Akademije.

Jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih uz film svakako je i ta da je redatelj i scenarist François Ozon prvotno zamislio da se film zove "Ljeto ’84.". Međutim, Robert Smith, pjevač glazbene skupine The Cure, odbio mu je dati dopuštenje da u filmu koristi njegovu pjesmu "In Between Days", zato što je pjesma službeno objavljena tek godinu dana kasnije, 1985. godine. Ozon je osobno napisao pismo Smithu tražeći ga da smanji cijenu za prava uporabe pjesme, uz opasku da je spreman promijeniti naslov filma, odnosno staviti radnju filma godinu dana kasnije. Otuda i dolazi naslov filma "Ljeto ’85.".

U filmu su glavne uloge ostvarili mladi francuski glumci Félix Lefebvre, Benjamin Voisin i Philippine Velge, kojoj je ovo prva filmska uloga. Film se do danas prikazao na nekoliko uglednih festivala, poput onih u Chicagu i San Sebastijanu, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes film ima više od 80 % pozitivnih ocjena filmskih kritičara, što samo znači da je riječ o još jednom francuskom dragulju Francoisa Ozona koji se nikako ne bi smio propustiti. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina

2

50 IZVOĐAČA NASTUPILO NA CMC FESTIVALU U VODICAMA

Mia je dobila nagradu
CMC televizije za hit
festivala "Sretan put"

3

KONCERT SLJEDEĆEG VIKENDA

Kojoti i Artan Lili u Hala Parku