Mozaik
DANIS TANOVIĆ U PROJEKTU “SARAJEVO GRAD FILMA ZA GLOBALNE EKRANE”

Oskarovac snima film o ćevabdžijama
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Redatelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je snimati svoj novi film, a pitanje na koje pokušava odgovoriti jest gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji. Kako je ovih dana potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane". Radnja novog filma, koji nosi naslov "Deset u pola", smještena je u Sarajevo koje se suočava s krizom zbog pandemije koronavirusa. Prati dva sarajevska ćevabdžije, likove opisane kao prijatelje i antipode, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u svojim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena.

- Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje - gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu - kaže Tanović, koji u filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u "Ničijoj zemlji", filmu za koji je Tanović i dobio Oscara, kao i u "Smrti u Sarajevu". U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec. Tanović potpisuje režiju filma s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters. Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović, a izvršni producent Adis Đapo.

Kako je priopćeno iz Direkcije Sarajevo Film Festivala, film Danisa Tanovića produciraju Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radiotelevizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS)". Projekt je predviđen za redatelje iz jugoistočne Europe čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" iz 2018. u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma "Koncentriraj se, baba" Pjera Žalice. Podsjetimo, Tanovićev film "Ničija zemlja" dobitnik je Oscara za najbolji strani film 2001. godine. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI KONCERTNI PROJEKT POZNATE ČELISTICE

Kalember/Rucner/Duvnjak
trio oduševio Vukovarce

2

FILMSKI OBRAČUN S EKSTREMIZMIMA

Matanićeva "Zora" stigla je u kina

3

ANIMAFEST U ZAGREBU ZAVRŠEN DODJELOM NAGRADA NAJBOLJIMA

"Noćni autobus" i "Nos ili zavjera odmetnika" osvojili su Grand Prix