Autoglas
UDVOSTRUČENE ISPORUKE

Bitcoini i “zeleni” bodovi podigli Tesline rezultate
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući udvostručenim isporukama automobila i prodaji bitcoina i “zelenih” bodova. Kompanija je prvi kvartal zaključila s netodobiti od 438 milijuna dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 16 milijuna. Prihod je poskočio 73,3 posto, na 10,4 milijarde dolara.

Tesla je izvijestio da je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučio 185 tisuća automobila, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj 2020. isporučio je otprilike pola milijuna. Očekuju da će ih ove godine isporučiti 50 posto više nego u 2020., šireći proizvodnju u pogonima u Kaliforniji i u Šangaju te gradeći nove pogone u Berlinu i Teksasu. Veliki poticaj dobiti u prva tri ovogodišnja mjeseca bila je i prodaja bitcoina i ‘zelenih bodova. Kompanija je od siječnja do ožujka kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara i potom smanjila poziciju za 10 posto, čime je njezin prihod povećan za 101 milijun dolara. Tesla je nedavno kupcima omogućio da automobile plaćaju bitcoinima i akumulirao je značajni iznos u toj kriptovaluti.

Kompanija je pronašla izvor prihoda i u prodaji “zelenih bodova” koje dobiva zahvaljujući usklađivanju emisije štetnih plinova s propisanim razinama i poštivanju standarda potrošnje goriva. Prodaju ih drugim proizvođačima automobila koji ih ne uspijevaju ispuniti, a žele izbjeći kazne. Tesla je u prvom tromjesečju prodajom ‘zelenih‘ bodova zaradio 518 milijuna dolara, što je 46 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Dobit je umanjena isplatom 299 milijuna dolara izvršnom direktoru Elonu Musku u sklopu kontroverznog plana bonusa iz 2019. godine, podsjeća BBC.

Kompanija se zasad uspješno nosi s globalnom nestašicom računalnih čipova, a koja je teško pogodila automobilski sektor.

Nestašica je donijela "izazove u lancu opskrbe“, ali problem je u međuvremenu ublažen, tvrdi Musk. Tesla je proizvođač automobila s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu zahvaljujući potpori ulagača koji predviđaju snažan rast električnih vozila u idućim godinama, ističe BBC. Proizvode ipak manje automobila od Toyote i Volkswagena, koji su prošle godine prodali po više od devet milijuna automobila, primjećuje BBC. H
Možda ste propustili...