Regija
SURADNJA KNJIŽNICE I SREDNJE ŠKOLE

Početkom lipnja bit će postavljene kućice za knjige u sedam sela
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
DONJI MIHOLJAC

U Gradskoj knjižnici raznim aktivnostima promiču čitanje i nastoje uputiti na važnost čitanja.

U ovoj godini, koja je proglašena Godinom čitanja, odlučili su u prigradskim naseljima postaviti kućice za knjige. Kućica za knjige zamišljena je kao mjesto na kojemu će građani besplatno posuđivati knjige, pročitati ih i vratiti, ali i dopuniti knjigama iz svoje zbirke.

- Ideja postoji duže vrijeme, ali smo se za realizaciju odlučili ove godine. Želja nam je približiti knjigu i čitanje građanima koji nemaju knjižnicu u svom mjestu stanovanja jer je mnogima nezgodno dolaziti u Gradsku knjižnicu. Smatram da je to dobra ideja jer ima prigradskih naselja koja imaju prilično lošu prometnu povezanost s Donjim Miholjcem. Ovako će knjige imati na raspolaganju u svom mjestu. Ukupno će biti postavljeno sedam kućica na lokacijama koje su dogovorene s predstavnicima mjesnih odbora. Nadamo se da će kućice biti postavljene početkom lipnja - ističe ravnateljica Gradske knjižnice Marinela Šmider i dodaje da su kućice za knjige male slobodne knjižnice.

Kućice će biti postavljene u središtu naselja Sveti Đurađ, Podgajci Podravski, Rakitovica, Radikovci, Golinci, Miholjački Poreč, te na lokaciji Stara Drava, popularnom izletištu.

U kućice će se redovito slagati knjige iz Gradske knjižnice koje nisu dio knjižnog fonda.

- Planirano je da u svaku kućicu stane dvadesetak knjiga. To su knjige koje nisu u vlasništvu knjižnice, već su donacija nakladnika za ovaj projekt. Kućice će redovito obilaziti i puniti knjigama djelatnici knjižnice. No isto mogu učiniti i građani koji imaju višak knjiga ili misle da je neki naslov vrijedno pročitati te ga žele podijeliti s drugima - kaže ravnateljica Šmider.

Drvene kućice za posudbu knjiga izradit će djelatnici i učenici Srednje škole Donji Miholjac. Prema ravnateljičinim riječima, u dogovoru s timom iz Srednje škole, svaka kućica za knjige bit će jedinstvena.

- Ideju o kućicama predstavila sam ravnatelju i pedagoginji škole, koji su bili oduševljeni. Svaka kućica će biti unikatna. Imat će motiv prepoznatljiv i svojstven prigradskom naselju u kojemu će biti postavljena, a bit će dar Srednje škole – zaključila je ravnateljica Marinela Šmider. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana