Ekonomija
POTRAŽNJA VEĆA OD PONUDE

Porasle aktivnosti industrije eurozone
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u travnju najsnažnije otkada je londonska tvrtka Markit počela objavljivati izvješća, potaknute snažnom potražnjom koja je opteretila kapacitete, pokazalo je istraživanje. Treći val zaraze koronavirusom u Europi prisilio je pojedine vlade da zatvore veći dio dominantnog uslužnog sektora, ali tvornice su uglavnom ostale otvorene.


Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji popeo se u travnju za 0,4 boda u odnosu prema ožujku, na 62,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost otkada je kompanija za prikupljanje i obradu podataka u lipnju 1997. počela objavljivati izvješća.


„Eurozona je kasnila s ekonomskim oporavkom, no čini se da je krenuo. Gledajući gdje smo sada, brojevi su ohrabrujući“, rekao je ekonomist ING-a Bert Colijn. "Nema gotovo nikakve sumnje da će drugo tromjesečje biti puno bolje od prvog", dodaje Colijn.


Indeks nerealiziranih narudžbi porastao je za 1,1 bod, na 61,5 bodova, također rekordnu razinu. Rast francuske proizvodnje malo je popustio od vrhunca u ožujku zbog zaostataka, no talijanska tvornička aktivnost porasla je najsnažnijim tempom otkada je londonska tvrtka počela objavljivati izvješća. Njemačke tvornice radile su i tijekom pandemije, gotovo neometane ograničenjima, a aktivnost je početkom godine ubrzala, potaknuta snažnom potražnjom SAD-a i Kine. Budući da su troškovi sirovina snažno porasli, i tvornice su bile prisiljene dizati cijene koje su porasle najsnažnije otkada je Markit počeo prikupljati podatke. "Potražnja je veća od ponude, a posljedica su više cijene koje naplaćuju proizvođači. I one sada rastu najsnažnije otkada se istraživanje počelo provoditi", ističe glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson. "Veliko je pitanje koliko će dugo trajati ti pritisci na cijene i u kojoj će mjeri viši troškovi robe i usluga biti preneseni na potrošače", dodaje Williamson.H
Možda ste propustili...

ZBOG VELIKE POTROŠNJE STRUJE U "RUDARENJU"

Tesla više ne prihvaća bitcoine

POTRAŽNJA ZA MENADŽERIMA

Predviđa se porast mirovinske imovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZNATI OSJEČKI UGOSTITELJ ŽELJKO LIVAJA

Ugostiteljstvo zamijenio proizvodnjom jagoda

2

OCJENJIVALO SE 50 UZORAKA PIVA

Proglašena najbolja craft piva:
Od šest zlatnih medalja,
dva zlata Osječanima

3

PODIZANJE KVALITETE BICIKLISTIČKIH RUTA

Nova etapa razvoja cikloturizma Slavonije i Baranje