Novosti
NOVA EUROPSKA PRAVILA

Povrat novca za kašnjenje vlaka
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

Europarlamentarci usvojili su nova pravila kojima se snaže prava putnika u željezničkom prometu te, između ostaloga, jamči povrat novca u slučaju kašnjenja vlaka većeg od 60 minuta ili preusmjeravanje bez dodatnih troškova, a veća su prava dobile i osobe smanjene pokretljivosti.

Naknada troškova kada vlakovi kasne, integrirane karte, naknade u pojedinačnim slučajevima, pristupačnost osobama smanjene pokretljivosti, osiguran prostor za prijevoz bicikala, omogućeno tridesetodnevno razdoblje za kompenzaciju regulirani su usvojenom Uredbom o pravima putnika u željezničkom prijevozu. "Uspjeli smo osigurati jednaka minimalna prava za putnike diljem Europe glede preusmjeravanja, prostora za bicikle, jedinstvenih karata i prava putnika smanjene pokretljivosti", kazao je na plenarnoj sjednici izvjestitelj Bogusław Liberadzki (S&D). "Mi želimo da željeznički promet postane privlačniji, da se poveća obujam tog prometa, a trebali bismo povećati i pristupačnost ljudima", rekao je i dodao da "korištenje vlakova ne bi trebalo biti luksuz, nego zadovoljstvo".

Nakon što je Europski parlament odobrio dogovor s državama članicama o revidiranoj Uredbi o pravima putnika u željezničkom prijevozu, uredba će stupiti na snagu dvadeset dana nakon objave u Službenom listu Europske unije i početi se primjenjivati za dvije godine, izuzev odredbe o osiguranom prostoru (namjenska mjesta i stalci) za bicikle, koja stupa na snagu za četiri godine.

U slučaju da vlak kasni duže od 60 minuta, putnik će moći birati između pune refundacije, nastavka putovanja ili preusmjeravanja bez dodatnih troškova, ali pod usporedivim uvjetima. Putnike se, ako odaberu preusmjeravanje, ne smije premjestiti u niži putnički razred. H
Možda ste propustili...

HRVATSKA SA SNAŽNIM RASTOM

Manji pad BDP-a od EU

TRAGEDIJA NEDALEKO OD BJELOVARA

U požaru u vikendici poginula dva mladića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

OBŽ: Dvoje novooboljelih, jedna preminula osoba

3

ODLIČAN ODZIV NA CIJEPLJENJE BEZ NARUČIVANJA U DVIJE ŽUPANIJE

Dr. Krešić: Iskoristite svaku mogućnost za cijepljenje zbog sebe i starog života