Ekonomija
POŽGAJ GRUPA U KRIZI ZBOG SIROVINE

U tvornicama u Donjem Miholjcu i Otočcu ostaje bez posla 288 radnika
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Hrvatskim šumama uputili smo prijedlog suradnje koji bi, ako bi bio prihvaćen, kaže direktor Požgaj, spriječio otpuštanja

Najavljenih 288 otkaza i zatvaranje tvornice namještaja u Donjem Miholjcu i tvornice drvenih kuća u Otočcu, jer još uvijek nema dogovora s Hrvatskim šumama, prema zadnjim informacijama iz Požgaj Grupe, sve je izvjesnije.


Da bi se crne prognoze mogle obistiniti, potvrđuju u Požgaj Grupi. ‘’Naše projekcije govore da ćemo biti primorani dati otkaz ugovora o radu za ukupno 218 djelatnika krajem travnja te još za 70 djelatnika do kraja 30. lipnja. Budući da su Hrvatske šume monopolist na tržištu i da u kratkom roku nije moguće dobaviti predviđenu sirovinu za poslovni plan za 2021. godinu, koji se temelji na ugovorima s Hrvatskim šumama, jasno je da će doći do značajnog smanjenja naše operativne aktivnosti, što posljedično znači i restrukturiranje svih financijskih obveza prema svim vjerovnicima, pa i Hrvatskim šumama za dug koji je dospio od veljače nadalje‘‘, navode u Požgaj Grupi.

Model suradnje

Ta je grupacija, našavši se u krizi nedobivanjem ugovora za ovogodišnju kvotu kupnje trupaca, izrazila namjeru za buduću suradnju i HŠ-u je dostavila konkretan prijedlog rješenja njihovih međusobnih odnosa. No, do danas nije primila odgovor.


- Hrvatskim smo šumama 23. travnja uputili prijedlog suradnje koji bi, ako bi bio prihvaćen, zaustavio daljnje kumuliranje štete, spriječio daljnja otpuštanja i omogućio povratak dijela otpuštenih radnika - kaže Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe.


Uz izdavanje godišnjih ugovora u visini ugovorenih količina iz 2020. godine, za što će plaćati predračunski, Požgaj Grupa predlaže Hrvatskim šumama da se za postojeće obveze ugovori sporazum o otplati na duži rok, ali da se Hrvatske šume obvežu da će tvrtki odobriti istu kvotu sirovine i u godišnjim ugovorima za 2022. godinu, kao garanciju za daljnji rast i razvoj.


Hrvatske šume, podsjetimo, nisu odobrile trupce članicama Požgaj Grupe uz argument da nemaju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda, ali ističu i postojanje dospjelog duga od deset milijuna kuna. No, Požgaj je u priopćenju za javnost demantirao obrazloženje HŠ-a da godišnji ugovori s tvrtkama iz njihove grupacije nisu odobreni zbog dospjelih dugova, za što je priložio i dokumentaciju iz koje je vidljivo da dvije tvrtke na koje se odbijenice odnose, Massive Lumber i Massive Panels, do 28. siječnja nisu imali dugovanja prema HŠ-u. Taj datum je važan, jer su godišnji ugovori za kupoprodaju trupaca trebali biti zaključeni do 31. siječnja.
Nema odgovora

U Požgaj Grupi još uvijek ne znaju status svojih članica Massive Panels i Massive Lumber za godišnje ugovore.


- Iako su Hrvatske šume 27. travnja poslale medijima priopćenje o odobrenom obročnom plaćanju kupcima u kojem navode da će omogućiti sklapanje ugovora o obročnoj otplati potraživanja kupcima koji nisu sklopili godišnji ugovor zbog poteškoća u poslovanju izazvanom višom silom, na nas se ta odluka ne odnosi, jer mi i dalje nismo na listi ugovornih kupaca, niti za to postoji donijeta odluka od strane Hrvatskih šuma. Dakle, mi dandanas, iako je javni poziv zaključen 31. siječnja, ne znamo status naših godišnjih ugovora, niti jesu li nam odobreni, a ako jesu u kojoj to količini, odnosno kvoti trupaca, a niti jesmo li konačno odbijeni - napominje Požgaj.
Navodi da su o šteti koja će nastati za tvrtku upozorili na sastanku koji je održan na poziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković te su tražili njezino očitovanje, ali do danas nisu primili odgovor. ‘’Ministrici smo ostavili svu dokumentaciju iz koje je razvidno da se radi isključivo o namjerno prouzročenoj šteti od strane Hrvatskih šuma prema našoj tvrtki, budući da nismo prihvatili tražene uvjete izvan propisanih kriterija javnog poziva’’, kaže Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe s ukupno 550 zaposlenih u šest tvornica. No, do kada će tako biti?


Snježana Fridl
Višemilijunska šteta
U Požgaj Grupi ističu da je ovim potezom Hrvatskim šuma upitan opstanak poslovanja. Upitna je i mogućnost uključivanja u obnovu područja Banovine, za koju je Požgaj Grupa konkurirala kao jedini hrvatski proizvođač kuća od lameliranih drvenih greda, ali i nastavak donacijske akcije ‘‘5 kuća za 5 obitelji‘‘. Spominju se i vjerovnici. ‘‘Zajedno s nama tražit će se model restrukturiranja koji će imati najmanji mogući utjecaj na ostale dionike u smislu štete. Međutim, nedvojbeno je da je šteta već višemilijunska, kako za našu organizaciju, tako i za sve dionike, a posebice za državni proračun‘‘, ističe Požgaj.
Reprogram duga
U Hrvatskim šumama kažu da dužnici imaju pravo na reprogram duga, pri čemu zadnja rata dospijeva najkasnije do 31. prosinca 2021., a dodatno će se produžiti rok za potpisivanje godišnjeg ugovora za kupoprodaju trupaca i prostornog drva, i to do 31. svibnja 2021. godine.
U Požgaj Grupi još ne znaju status svojih članica Massive Panels i Massive Lumber za godišnje ugovore
Možda ste propustili...

U PRVOM TROMJESEČJU

Manje prevezeno i robe i putnika

OPORAVAK OD GUBITAKA IZ 2020.

Rekordni rezultati 100 najvećih tvrtki

GLOBALNA NESTAŠICA

Bosch otvorio tvornicu čipova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJKO KLEIĆ PROIZVOĐAČ KOZJIH SIREVA

S obitelji se iz Osijeka preselio u Orahovicu radi uzgoja koza

2

JAČANJE INFLACIJE

Nesigurnost na tržištu kapitala

3

U ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

Sjednica Zajednice riječnog turizma