Tehno
IGRALI SMO: SUPER MARIO 3D WORLD + BOWSER’S FURY

Avanture popularnog mačka Marija stigle su i na Switch
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Igra obiluje zanimljivo oblikovanim svjetovima, kojih je već 8 uz dodatne bonus-svjetove

Super Mario serijal igara definitivno ulazi u bezvremenske klasike, a da je tomu tako dokazuje nam i posljednji u nizu - Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. Ako u svome vlasništvu imate prethodnu Nintendovu konzolu, Wii U, tada vam je Super Mario 3D World zasigurno poznat jer je riječ o vjerojatno najpopularnijoj igri te konzole.


Iako je na tržištu već sedam godina, Super Mario 3D World konačno je pronašao svoj put do posljednje Nintendo Switch konzole i donio hrpu zabave kakve samo Super Mario serijal može donijeti. Budimo realni, koja još igra koja je više od pola desetljeća na tržištu može biti toliko privlačna i danas? Točno tako, to polazi za rukom samo Nintendu i Super Mario Serijalu.

Mačak Mario

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, kako mu i naziv govor, na Nintendo Switch stiže kao dvostruka igra. U paketu pokraj već dobro poznatog Super Mario 3D World stiže i svojevrsna ekspanzija u obliku Bowser’s Fury igre. Za početak pozabavit ćemo se sa Super Mario 3D World. Ako ste do sada igrali 2D izvedbe popularnog vodoinstalatera, ostat ćete oduševljeni načinom na koji je Nintendo Super Mario napravio u 3D-u. Svojevrsni miks 2D i 3D grafike donosi fenomenalni gameplay u kojem mogu uživati do četiri igrača istovremeno. Za razliku od klasičnih 3D igara, kod kojih kamera uglavnom prati igrača, u ovoj izvedbi kamera je fiksna uz tek donekle mogućnost njezine korekcije, tj. prikaza. Tomu je tako kako bi se omogućilo igranje i do četiri dodatna igrača, a sve na istom zaslonu. Uz to, ovakva konfiguracija stvara nevjerojatan miks između klasičnog 2D i 3D Super Mario serijala. Super Mario 3D World obiluje zanimljivo oblikovanim svjetovima, kojih je već standardno 8 uz dodatne bonus-svjetove. Igru je moguće igrati kao Mario, Luigi, Peach ili Toad, a ovisno koji karakter odabrali dobivamo specijalne mogućnosti. Primjerice Luigi može skočiti više, a princeza Peach duže ostaje u zraku. Osim različitih karaktera za igru, igra obiluje i power-up dodacima kojima naši junaci dobivaju specijalne moći. Svakako, glavno je odijelo mačak kojim Mario i ostali dobivaju mogućnost penjanja po zidovima. No, to je tek jedna u nizu formi koje Mario ovdje može poprimiti, primjerice može obući kostim rakuna pa se duže zadržati u zraku, može postati Boomerang Mario koji baca bumerange, povećati se na divovsku formu uz megagljivu ili se klonirati u više primjeraka uz duplu višnju. Od svih do sada zaigranih Super Mario serijala, ovaj definitivno donosi najveći izbor power-up predmeta, a uz 3D prikaz i igranje više igrača istovremeno donosi i vrhunski gameplay. Sam slijed igre je već poznat, prolazimo levele po svjetovima, na kraju je dvorac i tako idemo do kraja do Bowsera. Za razliku od Wii U konzole ovdje ima novosti, poput skupljanja naljepnica u fotonačinu, a i sam gameplay je nešto brži. Super Mario 3D World, kako smo već naveli, neupitno je igra koja je obilježila Wii U konzolu, a svakako je valja uvrstiti i među najboljima dostupnim na Nintendo Switch konzoli, pa ako je još niste zaigrali, nemojte ju propustiti.

Ljuti Bowser

Druga igra, ili svojevrsna ekspanzija je Bowser’s Fury. Igra je zaseban dodatak koji će one koji se lome kupiti ili ne Super Mario 3D World potaknuti dodatno na kupnju. Igri se pristupa odmah na samom početnom zaslonu gdje odabiremo želimo li igrati Super Mario 3D World ili Bowser’s Fury. Igra donosi isti osjećaj igre kao i na Super Mario 3D World uz iste power-up dodatke, međutim gameplay je ovdje totalno drukčiji. Za razliku od pojedinih levela, ovdje je sve jedna velika mapa kao jedan veliki level podijeljen u više zona, zasebnih zadataka. Iako se čini kao kratka igra, Bowser’s Fury pružit će vam dobrih nekoliko sati pune zabave. Ovdje je Mario stalno pod prijetnjom ljutog Bowsera koji se svakih 5-10 minuta pojavljuje na mapi, bljuje vatru i korumpira mačke. Kad se ljuti Bowser pojavi, gameplay postaje mrvicu teži jer imate više opasnosti od padajućih meteora i Bowserove vatre, no zato je tu pomoćnik Bowserov sin. On se bori da spasi svog tatu od njegova bijesa. Bowserom mlađim može upravljati drugi igrač pa tako ova igra omogućava zabavu za dvoje igrača, ili pak umjetna inteligencija s nekoliko razina pomoći koje može definirati sam igrač. Kamera je ovdje potpuno upravljiva i možete ju podesiti kako vam je volja, no kada igra dvoje igrača, čini se pomalo nepraktično podešavati ju svako malo. Bowsera se možete riješiti na nekoliko načina. Nestat će ako pokupite Cat Shine, glavni predmet za napredovanje u igri, svojevrsni kraj jednog levela ako ga tako možemo nazvati. Bowser će također otići nakon nekog vremena potjere za Mariom. Ako se prvi put susrećete sa Super Mario 3D World igrom, uživat ćete u satima i satima zabave, međutim, ako ste već igrali igru na Wii U konzoli, sve će vam biti više-manje poznato. Srećom, tu je bonus Bowser’s Fury, koji će donijeti ipak nešto posve novo, a možda nam i najaviti u kojem smjeru će ići novi Super Mario serijal. Igra je dostupna u trgovinama Zelda, Centar tehnike i Svijet Igara.
Marin Režić
Ocjena: 95

Dojam: Fenomenalna igra koja donosi vrhunski gameplay, odličnu 3D komponentu i mogućnost igre više igrača. Svojevrsni nedostatak može biti nezgodno podešavanje kuta gledanja, posebice kada igra više igrača.
Igru je moguće igrati kao Mario, Luigi, Peach ili Toad, uz koje dobivamo specijalne mogućnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike