TvObzor
DOMOVINA

Četvrti album Mayalesa osvaja publiku i kritiku
Objavljeno 30. travnja, 2021.

Aquarius Records ponosno objavljuje izlazak četvrtog albuma grupe Mayales. Krajem veljače 2021. Mayales je objavio završetak dugogodišnjeg rada na novom albumu te objavio njegovo ime, Domovina.

Posljednje dvije godine iz autorske radionice Petar Beluhan-Vlado Mirčeta-Luka Geček počele su stizati najave novog albuma. Radilo se o pjesmama “Dupli svijet” i, posebno uspješnoj, “Još jedan krug”. Proteklog tjedna predstavljeno je svih 12 novih pjesama kojima su se Mayalesi filigranski bavili posljednjih godina pod budnim uhom Pavla Miholjevića i Jure Ferine, producentskog para s kojima nastavljaju suradnju započetu na “Simbolu za sunce”.

Od izlaska posljednjeg album, “Simbol za sunce” (2017.), ova jedinstvena glazbena institucija fanatično je predstavljala svoju mnogoljudnu koncertnu inkarnaciju, odnosno pjesme koje su neupitno obogatile hrvatsku kulturnu baštinu, baš kao što su i širile okvire čak nekoliko glazbenih žanrova posljednjih gotovo tri desetljeća postojanja. Uvijek u nekom svojem filmu, u svojem tempu, Mayalesi su vozili izvan trendova i klike, posvećeni isključivo vlastitom instinktu te virtuoznoj glazbenoj igri i eksperimentiranju. Preslušavanjem “Domovine” jasno je da Mayalesi nastavljaju jahati svojim epskim prostranstvima, atmosferama koje mirišu na vremena kada su se albumi slušali u jednom dahu, od korice do korice.

I ovaj album nosi neku svoju intrigu, zagonetan koncept isprepleten kroz stotine glazbenih slojeva, provučen kroz čarobne melodija i otpjevan kroz lucidne tekstove koji zovu slušatelja da sjedne i prepusti se otkrivanju domovine iz zaigranih glava Mayalesovih autora. Na novom albumu nastavlja se dobra navika suradnje s različitim umjetnicima - s dugogodišnjom suradnicom benda Ivanom Starčević i novom zvijezdom scene Mary May, odnosno u duetu koji je vođa benda, autor i pjevač Petar Beluhan realizirao s Aljošom Šerićem. Ovaj put Mayalesi su na izradi svojeg vizualnog identiteta surađivali s fantastičnim mladim umjetnikom Vicom Tomasovićem.

Sam izlazak albuma prate dva videospota realizirana u suradnji s traženim videoumjetnikom iz Koprivnice, mladim Dinkom Šimcem. Šestominutni video za pjesmu “Divlje pastrve” snimljen je jednog nevjerojatnog dana na bajkovitim planinama Žumberka. A danas, 30. travnja, Mayales je predstavio video za pjesmu “Adio galioti”, u kojem nastupa majstorica uličnog performansa Nikolina Majdak.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana