Dome slatki dome
TOPLI DANI MAME NA OTVORENO

Šarmantna terasa u proljetnom vrtu
Objavljeno 29. travnja, 2021.
Elementi namještaja i detalji unijet će osjećaj ugode i ljepote u zelene vrtove

S nestrpljenjem očekujemo dolazak toplih proljetnih dana kada se dio naših dnevnih aktivnosti seli u vanjske prostore. Odmor, rad, druženje, ali i kuhanje… Sve je to dio svakodnevice koji selimo u vrtove i na terase.

Kako bi vanjski prostori dobili novi šarm, unesite elemente namještaja i detalje koji će se savršeno uklopiti u vaš okoliš. Bilo da se radi o zelenim vrtovima ili minimalistički popločanim terasama, elementi namještaja i detalji unijet će osjećaj ugode i ljepote.

Materijali
Odabir materijala i boja treba biti takav da omogući trajnost, izdržljivost na vanjske utjecaje, lako održavanje, ali i ljepotu. Ljepotu ćete postići odabirom jednostavnih elemenata koji će svojim oblikom i bojom istaknuti elemente koji već postoje u vašem okruženju. To može biti lijepo zasađen vrt, izražajno drvo, bazen ili pogled na cjelokupan okoliš. Jednostavno oblikovani elementi namještaja odlično će pristajati potpuno prirodnom, ali također i rustikalnom i minimalističkom okruženju. Miješanje različitih materijala je u trendu pa kombinirajte drvo, metal, plastiku ili tehnoratan. Različitost materijala smirit ćete dominantnom baznom bojom. Preporučuje se toplobijela, svjetlosiva ili boja bijele kave.

Na mirnu bazu dogradite detalje u boji i u neobičnim oblicima. To se odnosi na dekorativne tkanine, jastučiće, ukrasne zdjele, vaze ili samostojeće lampe.


Tkanine
Tkanine birajte u jednobojnim nijansama ili šarene, ali pazite na ukupan izražaj. Šarene uzorke kombinirajte s jednobojnim tkaninama koje su sadržane u uzorku ili koristite nekoliko jednobojnih nijansi kako biste dobili ukupan dojam živosti i šarenila. Žive boje i jako šareni uzorci bolje će pristajati većim prostorima, dok za manje birajte prugice ili dezene s manjim uzorkom. Dekorativni predmeti postali su sastavni dio terasa i vrtova. Pažljivo odabrani i postavljeni naglasit će pojedinu zonu ili pogled i stvoriti ugođaj dnevnog boravka. U trendu je kombinacija više dekorativnih predmeta koji tvore vizualnu cjelinu. Povežite različite materijale, boje i oblike u kreativan aranžman!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh
Tepisi za van
Tepisi namijenjeni vanjskim prostorima dodatno stvaraju ugođaj vanjskog dnevnog boravka, pa su svakako preporučljivi onima koji teže takvom ugođaju. Oni mogu biti neutralni ili naglašeni, ovisno o ugođaju koji želite postići. Ipak, pazite da ne pretjerate - naglašen tepih kombinira se s neutralnim tkaninama i obrnuto. Rasvjeta će svakako pridonijeti ukupnom ugođaju terasa i vrtova. Indirektna će vas rasvjeta opustiti i dati profinjen ugođaj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana